nieuws

Duidelijkheid over fooi belangrijker dan hoogte

Hotel

Niet zozeer de hoogte van maar duidelijkheid over het al dan niet achterlaten van een fooi, bepaalt de kwaliteit van de service door het personeel. Amerikaans onderzoek wijst uit dat landen waar geen extraatjes worden betaald, minstens zo goed scoren als landen waar een fooi ‘normaal’ is.

Duidelijkheid over fooi belangrijker dan hoogte

Dat schrijft Elsevier op basis van uitkomsten van een onderzoek door journalist Nate Silver. Hij ondervroeg vierhonderd reizigers over de kwaliteit van service in 24 landen en de hoeveelheid fooi die ze achterlieten. De resultaten zijn gepubliceerd in de New York Times.

In landen waar bijna niets bovenop de normale prijs wordt betaald, werd de beste service verleend. Japan scoorde 4.4 op een schaal van 5. Maar ook landen met een fooicultuur – Canada en de Verenigde Staten – kwamen goed uit de test.

Volgens Silver zijn landen in te delen in drie categorieën: landen waar royale fooien worden achtergelaten, landen waar geen fooien worden gegeven en landen waar geen duidelijke ‘afspraken’ bestaan over het geven van fooien. Nederland behoort tot de laatste groep.

Silver ziet een verband tussen de vage onbepaalde regels en de slechte service. Rusland, waar wel van buitenlanders wordt verwacht dat ze fooi betalen maar niet van lokale bewoners, kreeg de laagste beoordeling (1,7).

Reageer op dit artikel