nieuws

Duitse hotels vrezen dalende kamerprijs

Hotel

Terwijl de gastenaantallen stijgen, daalt in Duitsland de gemiddelde prijs van een hotelkamer. Duitse hoteliers vrezen voor hun omzet.

Duitse hotels vrezen dalende kamerprijs

In de eerste helft van 2007 steeg de kamerbezetting weliswaar met 1,3 procent naar 61,8, de gemiddelde kamerprijs daalde in diezelfde periode met 2 procent naar 85 euro, meldt de Duitse Allgemeine Hotel- und Gastronomie-Zeitung (AHGZ). De opbrengst per kamer daalde licht naar 52 euro.

WK voetbal

Ten opzichte van juni 2006 daalde de prijs in diezelfde maand dit jaar zelfs met 19,5 procent. Dat was wel verwacht, zegt Fritz Dreesen, voorzitter van de Duitse hoteliersvereniging IHA in AHGZ. Door het WK voetbal vorig jaar in Duitsland, waren de prijzen die maanden ongekend hoog.

Dreesen wijt de prijsdaling aan het koopkrachtverlies in Duitsland, wat weer de oorzaak is van een verhoging van de BTW vorig jaar.

Verwachting

Ook de omzetverwachtingen vallen tegen. Van de 50 grootste hotelbedrijven in Duitsland gaf nog geen 85 procent aan voor 2007 een omzetstijging te verwachten, vorig jaar was dat nog bijna 98 procent.

Dreesen hoopt dat de groei van het aantal hotelgasten alsnog een positief effect zal hebben voor de hoteliers. ‘De stemming is in ieder geval nog niet zo slecht als in 2004 en 2005’, zegt hij. ‘Gelukkig kiezen steeds meer mensen voor een vakantie in Duitsland. Als dat doorzet komt het goed.’

Reageer op dit artikel