nieuws

Duivenhotel op Londens plein

Hotel

Middenop Trafalgar Square in hartje Londen staat sinds vorige week op een metershoge pilaar een veelkleurig hotel van 21 verdiepingen. De gasten zullen naar verwachting één van Trafalgar Squares trekpleisters en tegelijk Londens meest gehate inwoners zijn: duiven.

Duivenhotel op Londens plein

De Duitse kunstenaar en maker van het gevaarte Thomas Schütte noemde zijn creatie eerst ‘Hotel voor de Vogel’, maar om de Londense burgemeester en fervent duivenhater Ken Livingstone tegemoet te komen koos hij uiteindelijk voor de titel ‘Model for a Hotel 2007’.

Havik

Burgemeester Livingstone onthulde het kunstwerk, en leverde er meteen een havik bij voor als de beoogde bewoners Schüttes werk teveel zouden bevuilen.

Of de duiven het hotel waarderen is nog de vraag, voorbijgangers noemden het een saai kantoorblok en een hoop rotzooi, schrijft NRC.

Vierde sokkel

‘Model for a Hotel’, gemaakt van felgekleurd glas, neemt de plaats in op de zogeheten vierde sokkel op Trafalgar Square. Kunstenaars krijgen om beurten de kans hun werk hierop anderhalf jaar ten toon te stellen.

Oorspronkelijk was de vierde sokkel bestemd voor een ruiterstandbeeld, dat echter door geldgebrek nooit werd gerealiseerd. In de jaren negentig besloot de gemeente het lege voetstuk te reserveren voor kunst.

Reageer op dit artikel