nieuws

Duurzaamheidsdebat: al 470 Green Keys in Nederland

Hotel

Het gaat hard met de Green Key certificering in Nederland. Begin 2011 stond de teller op 350 hotels, intussen is dat opgelopen tot 470 gecertificeerde bedrijven. Dat liet directeur Erik van Dijk van Stichting KMVK (Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit) weten tijdens een debat over duurzaamheid in de hotellerie.

Duurzaamheidsdebat: al 470 Green Keys in Nederland

Niet alleen het aantal, ook de kwaliteit van deelnemers gaat hard vooruit. Het afgelopen jaar werd een aantal keer het puntenrecord hoger gezet. ‘Er zijn ondernemers die intussen platina verdienen’, grapte Van Dijk.

Ernesto Spruyt van Freekick, een adviesbureau voor het implementeren van duurzaamheid in de bedrijfsvoering, zet wel kritische noten bij de hele duurzaamheidstrend. ‘Van het publiek zegt 90 procent het belangrijk te vinden, maar slechts 2 tot 5 procent laat het meewegen in de keuze voor een hotel.’

Aan de andere kant blijkt wel dat het voor overheden en grote bedrijven een eis begint te worden dat een hotel over bijvoorbeeld een Green Key certificering beschikt.

Spruyt is stellig, hij zegt liever te hebben dat er helemaal geen keurmerk is. ‘Het is een standaard, wat impliceert dat je je er niet mee kunt onderscheiden. Maar als er dan toch keurmerken zijn, dan liever 1000 dan één, anders is het een monopolie.’

Andere deelnemers aan het debat, waarin ook werd gesproken over hoe leveranciers kunnen helpen duurzamer te werken, waren onder meer Robert Scholten van Ecolab, Erik te Winkel van Electrolux, Kristel van den Elzen van Desso en Dirk Beljaarts van Golden Tulip Apple Park.

Reageer op dit artikel