nieuws

Europese hotels blijven fors investeren

Hotel

In het eerste halfjaar is in Europa ruim 9 miljard euro geïnvesteerd in de hotelbranche. Dat is slechts 3 procent minder dan de eerste helft van recordjaar 2006, blijkt uit het halfjaarlijkse rapport van hotelinvesteringsfirma Jones Lang LaSalle Hotels.

Europese hotels blijven fors investeren

Ongeveer driekwart van de investeringen betreft overnames en uitbreidingen van portfolio’s. Met 7,5 miljard ligt dat volume 7 procent hoger dan in de eerste helft van 2006, is in het rapport te lezen.

Bij de portfoliotransacties werd gemiddeld ruim 150.000 euro per kamer betaald, ruim 3 procent meer dan vorig jaar. Bij op enkelvoudige overnames lag de gemiddelde prijs per kamer stabiel op 260.000 euro.

Stijgende hotelprijzen de afgelopen twee jaar hebben de aandacht van investeerders weer op de branche gevestigd, zegt Christoph Härle, bij Jones Lang LaSalle Hotels verantwoordelijk voor Centraal en West-Europa, in de Duitse Algemeine Hotel und Gastronomie Zeitung.

Portfolio

Groot-Brittannië is net als voorgaande jaren grootaandeelhouder, verantwoordelijk voor 53 procent (3,5 miljard) van de totale portfolio-investeringssom. In Engeland verkocht Accor voor 711 miljoen euro in totaal dertig hotels aan vastgoedinvesteringsfonds Land Securities, en verkocht MacDonald Hotels haar portfolio voor 604 miljoen aan de Moorfield Groep, ook een vastgoedinvesteerder.

Na koploper Engeland (3,5 miljard) volgen Duitsland (900 miljoen) en Frankrijk (336 miljoen) op ruime afstand op de portfoliomarkt.

In Duitsland, Frankrijk en Italië is de enkelvoudige markt het meest dynamisch, en in totaal goed voor bijna een miljard euro. De grootste enkelvoudige transactie was wel wederom in Engeland: voor 123 miljoen wisselde het Crowne Plaza London City van eigenaar.

Voor 2007 verwacht Jones Lang LaSalle Hotels een gezonde groei ten opzichte van 2005, de cijfers van vorig jaar zullen niet worden overtroffen.

Reageer op dit artikel