nieuws

FNV: cao-plannen KHN niet vernieuwend

Hotel

De FNV is niet enthousiast over de denkrichting van KHN over de nieuwe horeca cao. De vakbond noemt de visie van KHN ‘niet vernieuwend en alleen gericht op kostenbesparing’. ‘De branche verdient beter’, zegt de vakbond bij monde van sectorbestuurder Milen van Boldrik.

FNV: cao-plannen KHN niet vernieuwend

KHN publiceerde onlangs op haar eigen website de denkrichting voor de nieuwe cao. De huidige collectieve arbeidsovereenkomst loopt in april 2012 af en dan moeten er nieuwe afspraken op tafel liggen. FNV Horeca, CNV, de Unie en KHN zitten in september weer aan de onderhandelingstafel.

Loonsverhoging

KHN wil de bestaande traditionele loonronde afschaffen en in plaats daarvan alleen ‘loon naar presteren’ invoeren. Wie onvoldoende presteert, krijgt geen verhoging, ook geen inflatiecorrectie. ‘Geen loonsverhoging als gevolg van onvoldoende presteren staat ook al in de huidige cao. Dat is niet nieuw. Voor 2012 de lonen alleen aanpassen aan de inflatiecorrectie kan absoluut niet. In 2010 was er al sprake van geen enkele vorm van loonsverhoging. De horecabranche loopt al zo enorm achter,’luidt het commentaar van de vakbond.

Eerste vijf loonschalen

De FNV zet in op verhoging van de eerste vijf loonschalen. ‘Daar zit ongeveer tachtig procent van het personeel in. Deze starten met ongeveer het minimumloon. Een vakkenvuller of een schoonmaker zit daar al twintig procent boven. Dat moet echt aangepast.’ Een concreet loonsvoorstel heeft FNV echter nog niet geformuleerd. Wel is duidelijk dat de bond vind dat de ‘karige’ horeca cao meer in de pas moet gaan lopen met de cao’s uit andere branches.

Punt waar partijen het wel over eens lijken te zijn is het terugbrengen van het aantal toegestane arbeidscontracten van 6 naar 3 voor nieuwe werknemers.

Reageer op dit artikel