Franchisers GT zeggen nee tegen Starwood

Franchisers GT zeggen nee tegen Starwood

De franchisers van Golden Tulip hebben besloten om niet in zee te gaan met investeerder Starwood Capital. Volgens woordvoerder en belangrijke pion in het franchisenetwerk van Golden Tulip, Harry Westers, is een overname door Starwood onbespreekbaar. Westers voorspelt dat de Britse investeerder zich vrijdag terugtrekt als kandidaat koper.

Begin deze week besloten de franchisers van Golden Tulip tijdens een ingelaste vergadering in Amsterdam dat ze niets zien in Starwood Capital als nieuwe eigenaar van merk Golden Tulip.

‘Wij willen niet bij een financiële club geparkeerd worden die zijn investeerders 15 tot 17 procent rendement belooft. Dat geldt ook voor het bod van H2, waarvan ik lees dat het zelfs 22 procent rendement wil maken. Iemand moet dat betalen en de franchisers willen dat niet zijn’, aldus Westers op duidelijke toon in Het Financieele Dagblad.

Zand in de machine

Bewindvoerder Rinke Dulack laat weten niet onder de indruk te zijn van de harde woorden van Westers. ‘Ik geloof hem niet en hoorde van iemand die bij de vergadering was, dat hij geen medestanders kreeg. Hij is bezig op alle mogelijke manieren zand in de machine te strooien, omdat hij zelf het merk wil kopen’.

Westers zegt verder dat hij namens de franchisers zeker zes brieven heeft geschreven om de interesse van de franchisers om het merk over te nemen, te onderstrepen. Alle brieven bleven onbeantwoord. Westers: ‘Ik denk dat ze geloven dat het allemaal wel mee zal vallen. Dat is een vergissing. Golden Tulip, dat zijn de franchisers, en verder niets’.

Vechten om de kluif

Duidelijk is dat Westers en de bewindvoerders niet op één lijn zitten. Duidelijk is ook dat wanneer Starwood Capital afhaakt, de weg weer open is voor andere partijen. De kans dat voormalig directielid Kees van Maaswaal bij die geïnteresseerden hoort, is klein. Van Maaswaal laat weten twee weken geleden te hebben besloten ‘om aan de zijlijn te gaan staan’. Volgens hem zijn er ‘te veel honden die om de kluif vechten en zorgen de lange onduidelijkheid en het harde gevecht voor waardevermindering van het merk’.

Vrijdag moet Starwood Capital kenbaar maken of het de brand Golden Tulip wil overnemen. De investeerder vroeg een week extra tijd aan om een boekenonderzoek naar Golden Tulip te doen.