nieuws

Fraudeur Golden Sun meldt zich bij politie

Hotel

De voortvluchtige Daan B. in de beleggingsfraudezaak rond Golden Sun en Royal Dubai – fake investeerders in vakantievilla’s en hotels – heeft zich afgelopen maandag bij de politie in Nieuwegein gemeld en is vervolgens vastgezet. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag gemeld.

Fraudeur Golden Sun meldt zich bij politie

In Golden Sun zijn 275 beleggers voor in totaal 19,5 miljoen euro opgelicht. Met een minimale inleg van 50.000 euro dachten zij te investeren in een vakantiepark met meer dan 100 villa’s en een hotel in zonnig Turkije. Golden Sun beloofde de investeerders een rendement van 12,8 procent per jaar.

14 miljoen terugbetalen

Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde Daan B. in hoger beroep tot vier jaar gevangenisstraf en hij moet aan gedupeerden nog bijna 14 miljoen euro terugbetalen. B. stond wereldwijd gesignaleerd met het verzoek aan buitenlandse politiediensten om hem aan te houden.

De Golden Sun/Royal Dubai-zaak kent vijf hoofdveroordeelden. Het hof legde hen gevangenisstraffen tot vijf jaar op. Een van hen is nu nog voortvluchtig.

Er is volgens het gerechtshof sprake geweest van een grootschalige oplichting. De belegde gelden zijn voor het grootste deel contant opgenomen in Turkije en Nederland en sindsdien niet teruggevonden. De gedupeerden belegden onder meer met pensioen- en spaargelden of met het geld van een erfenis.

Eerdere veroordelingen

Bij Royal Dubai werd bij vijf beleggers 340.000 euro opgehaald. Ook in deze zaak is het ingelegde geld spoorloos.

Het hof in Den Bosch legde in december vorig jaar opnieuw vijf jaar cel op aan de Marc de B. voor zijn leidinggevende rol in de beleggingsfraudezaak. Zijn ‘partners in crime’ Daan B. en Mirko van O. kregen in hoger beroep ieder vier jaar cel, nadat zij eerder door de rechtbank waren veroordeeld tot vijf jaar. Ook Olav B. (42) kreeg vier jaar cel, terwijl hij van de rechtbank 4,5 jaar had gekregen.

Reageer op dit artikel