nieuws

Friesland College wint culinaire strijd

Hotel

Het leerlingenteam van hotelvakschool ROC Friesland College in Leeuwarden heeft tijdens het WK voor vierspannen de competitie voor beste restaurant van dat evenement gewonnen. De Friese koks en gastheren en -vrouwen mogen op stage bij het Institut Paul Bocuse in Lyon.

Friesland College wint culinaire strijd

De teams van ROC Twente en de Cas Spijkers Academie van ROC Nijmegen werden respectievelijk tweede en derde in de culiniare strijd tijdens het hippische evenement in het Gelderse Beesd, dat overigens werd gewonnen door de Nederlander IJsbrand Chardon.

De leerlingen van het Friesland College werden beoordeeld door een jury van topkoks waaronder Jarno Eggen, Sydney Schutte en Luc Kusters, en ontvingen hun prijs uit handen van initiatiefnemer van de wedstrijd Wilbert de Louw van cateraar Double You Culinair.

Topkok

Het team uit Leeuwarden werd in de voorbereiding van deze prestatie gecoacht door chef-kok Jarno Eggen van tweesterrenrestaurant De Lindenhof in Giethoorn. Elk team van leerlingen stond onder begeleiding van een Nederlandse topkok, onder wie Sidney Schutte van De Librije en Luc Kusters van het Amstel Hotel.

Tijdens het vijfdaagse sportevenement presteerden de leerlingen vijf dagen lang op eigen kracht. Drie keer per dag bereidden en serveerden zij een driegangen-keuzemenu, dat zij van tevoren samen met hun topkok/coach hadden samengesteld.

Zeven restaurants

De 100.000 bezoekers op landgoed Mariënwaerdt in Beesd konden dagelijks terecht in een van de zeven restaurants, die allemaal werden gerund door regionale ROC teams. Naast Leeuwarden, Twente en Nijmegen waren dat teams uit Flevoland, Apeldoorn, Den Haag en Amsterdam.

Wilbert de Louw, directeur van Double You Culinair, dat het evenement caterde en de wedstrijd organiseerde, zegt: ‘Als exclusieve cateraar voor dit WK worden wij geacht topkwaliteit te leveren. En culinaire hoogstandjes verzorgen voor 100.000 gasten is een enorme beproeving. Petje af dus voor de ROC’s. Zonder hen was het niet gelukt. Deze jonge, ambitieuze mensen hebben met hun vlekkeloze prestatie in de zeven restaurants bewezen dat zij klaar zijn voor de praktijk.’

Reageer op dit artikel