nieuws

Gedenkteken voor Colijn in hotel

Hotel

De eigenaar van hotel Gabelbach in het Duitse Ilmenau, Karl Gaydoul, gaat de vroegere Nederlandse premier Hendrikus Colijn eren met een gedenkteken in zijn gasthuis.

Gedenkteken voor Colijn in hotel

‘Hij was hier in de oorlog geïnterneerd en is hier ook in 1944 gestorven. In die periode is hij geloof ik niet altijd behandeld zoals het hoort. Hij mocht met niemand praten en moest zijn verblijf nog zelf betalen ook’, aldus de hotelier, die zich daarom ‘verplicht voelt’ iets te doen, ook al kennen de Duitsers Colijn niet of nauwelijks. ‘Bij het gedenkteken komt te staan waarom het er is.’

Gaydoul heeft het hotel in 1990 overgenomen en de ‘Duitse’ geschiedenis van de Nederlandse politicus uitgepluisd. Bij de onthulling op 6 oktober van het gedenkteken, dat de hotelier heeft ontworpen samen met een vrouwelijke graficus, wordt een achterkleinkind van Colijn met haar gezin verwacht.

Colijn werd na zijn overwachte dood door een hartverlamming eerst ook in Thüringen begraven, maar na de oorlog in Nederland opnieuw ter aarde besteld.

Reageer op dit artikel