nieuws

Gokkast werkt ook op briefgeld en chip

Hotel

De bijna veertigduizend gokkasten in de horeca en speelhallen mogen geschikt gemaakt worden voor betaling met bankbiljetten en chipkaarten.

Gokkast werkt ook op briefgeld en chip

Dit meldt het ministerie van Justitie aan de Tweede Kamer. Het departement beweert dat de bestrijders van gokverslaving geen bezwaar hebben. De gokkasten mogen biljetten tot vijftig euro gaan accepteren.

De speelautomatenbranche wil van de muntjes af vanwege de hoge bijkomende kosten. Daarom wil het ministerie dat de inworp van muntgeld de komende drie jaar verdwijnt.

Tegelijkertijd met deze maatregel wordt de maximum winst ook aangepast. Die mag omhoog van veertig naar zestig euro in de horeca. Een speler mag hier maximaal dertig euro per uur verliezen. In speelhallen kan een gast maximaal tachtig euro per spel winnen, maar blijft het maximaal verlies op dertig euro staan. De minimale uitkering moet van zestig naar zeventig procent van de totale inleg per uur.

De brief zegt ook maatregelen te hebben om de gokverslaving te temperen. De winnaars op een gokkast krijgen vanaf de invoering niet meer direct uitbetaald, maar kunnen hun winst innen aan de bar. Ze krijgen van de automaat een tegoedbon met waarschuwing tegen gokken.

De VAN, de belangenvereniging voor exploitanten van speelautomaten, heeft het ministerie al eerder om hogere winstbedragen verzocht. Het VAN wilde volgens het ministerie een winsom van 250 euro in de horecabedrijven.

De Van noemt de maatregelen het ‘absolute minimum’ om de branche te compenseren nadat in 2008 de kansspelbelasting werd ingevoerd. In Nederland zijn 15.700 horecabedrijven met speelautomaten.

Reageer op dit artikel