nieuws

Hampshire verkoopt pand American Hotel

Hotel

Het American Hotel aan het Leidseplein in Amsterdam is voor 58,5 miljoen euro verkocht aan de Duitse vastgoedinvesteerder Deka. Eigenaar, Hampshire Hotels blijft wel exploitant van het 175 kamers tellende viersterren hotel. De groep heeft het vastgoed verkocht om groei te financieren.

Hampshire verkoopt pand American Hotel

De Eden hotels groep het hotel in 2005 voor 37 miljoen euro en investeerde sindsdien ‘enkele miljoenen’ in renovatie. ‘Hotelgasten en klanten van Café Americain zullen helemaal niets merken van deze transactie,’ zegt topman Etienne Verkerk in de Amsterdamse krant het Parool. ‘Het American blijft ons kroonjuweel.’

Onderhoud

Onderdeel van de verkoop van het American is dat Hampshire het hotel tenminste 25 jaar blijft uitbaten, met de mogelijkheid om tot twee maal tien jaar te verlengen. Hampshire huurt het pand van de vastgoedeigenaar. Daarnaast is afgesproken dat de hotelgroep verantwoordelijk blijft voor het onderhoud, normaal een taak die is voorbehouden aan de eigenaar van het pand.

Groei financieren

Volgens Nard Schuddebeurs van makelaar Jones Lang Lasalle, die Hampshire bij de verkoop adviseerde, is Deka van plan om lang eigenaar te blijven. ‘Ze stoppen het American in hun hotelfonds Westinvest, waarin institutionele en private financiers dan kunnen beleggen.’

Hampshire verkoopt binnenkort nog een hotel aan een investeerder, alhoewel dat niet Deka zal zijn. Welk hotel dat is, is nog niet bekend. ‘Maar het is niet zo dat we nu onze balans schoonvegen. Wij blijven hotelbezitter. Er zijn geen andere plannen.’

Met de opbrengst uit de dubbele hotelverkoop wil de groep volgens Verkerk verdere expansie bekostigen. Verkerk noemt daarbij Brussel en Düsseldorf als voorbeelden, maar sluit groei in Nederland niet uit. Hampshire telt 120 vestigingen, waarvan 23 in eigendom, zeven daarvan bevinden zich in Amsterdam .

Reageer op dit artikel