nieuws

Horecaomzet in 2009 verder onder druk

Hotel

De omzet van de horeca in 2009 daalt met 6,25 procent. Dit verwacht het Economisch Instituut Midden- en Kleinbedrijf. Lodewijk van der Grinten, directeur Koninklijke Horeca Nederland, maakte deze cijfers vandaag bekend toen hij met de traditionele gong de AEX-beurs opende.

Horecaomzet in 2009 verder onder druk

Naar verwachting blijft de omzet in de fastservice sector gelijk aan die van vorig jaar. Oorzaak van de omzetdaling van ruim zes procent voor de gehele horeca is de economische crisis.

Het Economisch Instituut Midden- en Kleinbedrijf (EIM) baseert de prognose op cijfers van het Centraal Plan Bureau.

Voor de hotelsector verwacht het EIM een omzetdaling van 11,25 procent, met name te wijten aan de teruglopende zakelijke markt.

Ook de restaurants worden minder bezocht, ook vooral vanwege lagere zakelijke bestedingen en de keuze voor een voordeliger prijsklasse. Maar ook consumenten bezuinigen. Voor 2009 wordt een omzetdaling van 6,25 procent voorspeld.

Stabiel

De cafetaria’s zijn het minst gevoelig voor de economische ontwikkeling. Hun omzet blijft dit jaar gelijk aan die in 2008. De fastservicesector heeft voordeel van de trend dat consumenten horecagelegenheden bezoeken in een lagere prijsklasse.

Cafés

De cafés hebben te maken met een jarenlange daling van het cafébezoek. Verwacht wordt dat de omzet in deze sector in 2009 met 6,25 procent afneemt.

Reageer op dit artikel