nieuws

Horecatijgers leven korter na pensioen

Hotel

Mensen die hun hele leven in de horeca hebben gewerkt kunnen gemiddeld veel korter van hun pensioen genieten dan werknemers in andere sectoren – als ze hun pensioen al halen. Veel horecawerk pleegt zo’n roofbouw op het lichaam, dat zelden de 85 jaar overschreden wordt, wijst onderzoek in Engeland uit.

Horecatijgers leven korter na pensioen

Chef-koks, kroegbazen en hoteliers, oud worden de meesten niet. Pensioenverstrekker Pension Capital Strategies (PCS) onderzocht bij de honderd grootste bedrijven in Engeland, waar uiteraard ook veel horecabedrijven in staan, hoe oud ex-werknemers worden.

Horecagigant Whitbread, groot in budgethotels en eetcafés, staat helemaal onderaan de lijst. Oud-werknemers worden gemiddeld 81,5. Ook kroeg-keten Mitchells & Butlers bungelt onderaan op plaats 97 op de levensverwachtingsranglijst.

Hotelgroep InterContinental breekt de trend, door als hoogstgeplaatst horecabedrijf op nummer vier in de lijst te staan. Haar voormalig hotelpersoneel wordt gemiddeld 88.

Druk

PCS is onderdeel van verzekeraar Jardine Lloyd Thompson en publiceert haar onderzoek deze week, meldt Caterer.

‘Baan en levensverwachting hebben duidelijk verband’, zegt PCS managing director Charles Cowling. ‘Misschien wel omdat sommige banen beter betalen dan andere, en dat levensverwachting samenhangt met welvaart. Misschien ook wel omdat sommige banen veeleisender zijn dan andere.’

In juli publiceerde Caterer al een onderzoek waaruit bleek dat chef-kok in een groot restaurant een van de meest stressvolle banen is, door de constante tijdsdruk en hoge verwachtingen. Ook slachters, leraren en bouwvakkers ervaren veel druk in hun werk.

Reageer op dit artikel