nieuws

Hotel gebruikt rivier als bouwmateriaal

Hotel

In het Zweedse Jukkasjärvi wordt sinds achttien jaar iedere winter het wereldberoemde Ice Hotel gebouwd. Designers uit de hele wereld creëren met behulp van het heldere ijs uit de rivier Torne een onderdeel van de reusachtige iglo. Ook twee Nederlandse ontwerpers leverden een bijdrage.

Hotel gebruikt rivier als bouwmateriaal

De 600 kilometer lange rivier, die onder andere door Lapland stroomt, vormt de ondergrond en levert het bouwmateriaal voor het hotel. Het kristalheldere water levert prima bouwstenen voor een designinterieur en beeldhouwwerken.

Omdat het 200 kilometer boven de poolcirkel koud genoeg is, kan het bouwwerk een winter lang blijven staan. Het Ice Hotel zal in de lente op natuurlijke wijze weer in de rivier verdwijnen.

Nederlanders

De meewerkende designers kregen elk een onderdeel toegewezen, zoals de receptie, de Ice Bar en de verschillende kamers. De Nederlanders Marjolein Vonk en Cindy Berg zaten in het team dat de Ice Church creëerde, meldt Architectenweb.nl.

Het ontwerp van deze kerk vormt een eerbetoon aan de sneeuwvlok, een andere bouwsteen van het hotel.

Expositiehal

Ook zijn er in en om het hotel verschillende lichtinstallaties geplaatst, waarbij de Nederlandse lichtkunstenaar Willem van der Sluis een adviserende rol heeft gespeeld.

De Franse kunstenaar Jannot Derid bouwde in 1990 een expositiehal in de vorm van een iglo op de bevroren Torne. Een groep bezoekers bedacht dat het cilindervormige gebouw best kon dienen als onderkomen voor de nacht. Sindsdien heeft Ice Hotel zich ontwikkeld tot wat het nu is.

Reageer op dit artikel