nieuws

Hotel ontruimd met nieuwe alarmeringsservice

Hotel

De brandweer heeft dinsdagavond een grote proef gehouden met het nieuwe zogeheten cell broadcast-systeem. Decor voor de test was het Sofitel aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. De hotelgasten werden door middel van een bericht op hun mobiele telefoon gewaarschuwd dat er een verdacht pakket in het pand lag en dat ze via de nooduitgang naar de lobby moesten komen.

Hotel ontruimd met nieuwe alarmeringsservice

Sprake van paniek was er niet, want de gasten hadden zich van tevoren aangemeld voor de proef. Rustig kwam een tiental mannen in pak even na 18.30 uur via het trappenhuis naar beneden, alwaar ze zich moesten melden. Alarmbellen rinkelden niet en ook de politie en brandweer waren in geen velden of wegen te bekennen.

De test met de nieuwe technologie maakt onderdeel uit van een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat nog tot 5 november duurt. Sinds juli doen ongeveer vijfhonderd Amsterdammers mee aan de proef. Ze krijgen af en toe een bericht om te kijken of het systeem werkt.

Uiteindelijk moet de politiek beslissen of de techniek landelijk wordt doorgevoerd, liet een woordvoerder van het Expertisecentrum Risico- en Crisiscommunicatie van het ministerie weten.

Het cell broadcast-systeem is nieuw in de wereld. Volgens de zegsman hebben al diverse Europese landen hun belangstelling getoond. Ook de Verenigde Staten beginnen binnenkort met een proef. De tekstberichten verschillen van een gewoon sms’je, omdat ze niet naar een telefoonnummer worden gestuurd maar naar een bepaald gebied.

Reageer op dit artikel