nieuws

Hotelgiganten tegen Fins sterrensysteem

Hotel

Het hotelclassificatiesysteem zorgt voor ophef in Finland nu een werkgroep de introductie van een dergelijk classificatiesysteem voorbereidt. De drie grote hotelketens, met een marktaandeel van meer dan 60 procent, zijn faliekant tegen.

Hotelgiganten tegen Fins sterrensysteem

Daardoor is er een impasse ontstaan tussen voor- en tegenstanders van een classificatiesysteem. Het Finse ministerie voor Werkgelegenheid en Economische Zaken is voor. De drie grote ketens Scandic, Sokos Hotels en Restel zijn tegen.

De tegenstanders vrezen een toename van de administratieve rompslomp wanneer Finland met een sterrenclassificatie gaat werken. Scandic, Sokos Hotels en Restel hebben met een marktaandeel van meer dan 60 procent een meerderheid en kunnen de invoering van een systeem dwarsbomen.

Voorstanders zeggen dat de invoering van een hotelclassificatiesysteem juist extra omzet oplevert. Ze baseren hun mening op een onderzoek gehouden onder buitenlandse toeristen in 2006. Daaruit blijkt dat 70 procent van de respondenten vindt dat een sterrensysteem in Finland nodig is.

Finland is een van de weinige landen in Europa zonder een sterrensysteem. Al dertig jaar worden er pogingen gedaan een classificatiesysteem te introduceren. Tot dusver nog zonder resultaat.

Reageer op dit artikel