nieuws

Hotelier begint landelijke huisartsendienst

Hotel

Mensen die acuut een huisarts nodig hebben maar hun eigen arts niet onmiddellijk kunnen bereiken, kunnen vanaf 1 september dit jaar dankzij hotelier Arnold Verhoeven verzekerd zijn van huisbezoek door een oproepdokter van ‘SOS-huisarts’.

Hotelier begint landelijke huisartsendienst

Verhoeven heeft een hotel in het Zuid-Franse Cannes, en is daarnaast internetondernemer. Hij keek het idee van de huisartsendienst af in Frankrijk.

Daar is ‘SOS-Médicins’ actief, een netwerk van dokters die permanent oproepbaar zijn. ‘In Frankrijk ontvangen zij, op een bevolking van 60 miljoen inwoners, jaarlijks vier miljoen oproepen en voeren zij ongeveer 3 miljoen visites uit’, zegt Verhoeven in De Telegraaf.

Telefooncentrale

SOS-huisarts zegt 24 uur per dag, zeven dagen per week, kwalitatief goede huisartsenzorg te kunnen bieden. Een landelijke telefooncentrale dirigeert de dokters uiteindelijk naar alle delen van het land.

Al is het volgens de Verhoeven, de initiatiefnemer tot SOS-huisarts, de bedoeling eerst in drie of vier regio’s te beginnen met deze nieuwe zorgservice. Het alarmnummer wordt kort vóór 1 september openbaar gemaakt.

Onvrede

De ‘medische stal’ van Verhoeven bestaat uit ruim 700 artsen. Zowel parttime dokters, gepensioneerde of vervroegd uitgetreden medici en (oud-)medisch specialisten die binnen de patiëntenzorg wel eens iets anders willen, maar ook artsen die staan ingeschreven bij medische uitzendbureaus.

Verhoevens initiatief komt voort uit ‘grote onvrede met de medische zorg in Nederland’. Het niet onmiddellijk kunnen krijgen van een huisdokter is een grote ergernis van veel Nederlanders. Met bijvoorbeeld een ziek kind met hoge koorts, lopen zij nogal eens vast op een antwoordapparaat van een huisartsenpost dat weer naar een ander antwoordapparaat doorverwijst.

Reageer op dit artikel