nieuws

Hotels in Egypte lopen leeg door anarchie

Hotel

Hotels in Egypte hebben te kampen met een massale leegloop nu toeristen en buitenlandse medewerkers zo snel mogelijk uit het land worden gehaald. Niet alleen in hoofdstad Caïro is het goed mis, ook in de luxe resorts langs de kust ver weg van de chaos in Caïro is een leegloop aan de gang.

Hotels in Egypte lopen leeg door anarchie

Op televisie is te zien dat hotelpersoneel in de grote hotels als Marriot en Hilton in Caïro zich bewapenen tegen plunderaars. De politie is in geen velden of wegen te bekennen en plunderaars zien hun kans schoon in de anarchie.

De luxe resorts langs de Rode Zee, waar in de winterperiode veel buitenlandse toeristen willen genieten van het zomerse weer, hebben te kampen met lange rijen vertrekkende gasten. Touroperators halen zo snel mogelijk hun klanten terug uit de hotels.

Nederlandse ooggetuigen laten weten dat het in de straten in de toeristische badplaats Hurghada anders is dan anders. De politie is afwezig en voor het eerst in lange tijd zijn er militairen gesignaleerd in het uitgaansgebied van Hurghada. Volgens de Nederlandse toeristen zorgt dit voor een grimmige en gespannen sfeer.

Naast het terugroepen van toeristen zijn ook buitenlandse bedrijven begonnen met het terughalen van hun personeel uit Egypte. Zo heeft Heineken afgelopen weekend twee vliegtuigen ingehuurd om 29 Nederlandse medewerkers en hun gezinnen uit Egypte te krijgen. De zes brouwerijen van Heineken in Egypte liggen voorlopig stil. Het is nog niet duidelijk wanneer de productie weer wordt hervat.

Hoe onduidelijk de politieke situatie in Egypte is, zo duidelijk is het dat het toerisme een zware klap krijgt te verduren. 10 Procent van de werkende Egyptenaren werkt in of is nauw betrokken bij het toerisme. Vooral langs de kuststrook bij de Rode Zee zijn de laatste jaren veel nieuwe luxe resorts uit de grond gestampt.

Reageer op dit artikel