nieuws

Jobbird.com: ‘Cijfers Monsterboard onvolledig

Hotel

De cijfers die Monsterboard eerder deze week presenteerde over de daling van het online vacatureaanbod zijn onvolledig, aldus oprichter Jan-Peter Cruiming van Jobbird.com. ‘Dat het marktaandeel van één aanbieder afneemt, betekent niet dat de arbeidsmarkt instort.

Volgens Pieter-Jan Cruiming, oprichter van de online vacaturebank Jobbird.com, is helemaal geen sprake van een daling van het aantal online vacatures. MissetHoreca.nl berichtte dinsdag 10 april over de Monster Employment Index, een maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt. Monsterboard constateerde daarin een puntentotaal van 76, de laagste score sinds de start van het onderzoek.

‘Bij Monsterboard kunnen er wel minder vacatures online staan, maar dat zegt niets over de algemene tendens in online vacatures, die een stijgende lijn laat zien’, aldus Cruiming. ‘Zeker het aanbod van kwalitatieve vacatures is nog steeds hoog. Tegenover het aanbod van Monsterboard staat bijvoorbeeld een razendsnelle groei van het vacatureaanbod bij Jobbird.com.’

Cruiming constateert wel dat werkgevers kritischer zijn in hun wervingsbestanden. ‘Dat verklaart grotendeels de snelle daling van het aantal online vacatures waarvoor betaald moet worden en de toenemende marktaandelen van gratis aanbieders.’

Index is een realtime overzicht

In een reactie laat Monsterboard weten dat de Monster Employment Index (MEI) ‘een realtime overzicht is van miljoenen vacatures en is gebaseerd op een grote representatieve selectie van carrièrewebsites en online vacatures in heel Europa.’

Volgens de vacaturesit wordt de steekproefpopulatie van de MEI regelmatig geëvalueerd en – indien nodig – uitgebreid op basis van de veranderingen die kenmerkend zijn voor de competitieve markt van online recruitment.

Zoektocht naar schaars talent in volle gang

‘Sinds 2004 wordt informatie verzameld voor de MEI. De trends zijn gebaseerd op de lange termijn, waardoor bijvoorbeeld de onderliggende trend geïdentificeerd wordt in plaats van seizoensgebonden schommelingen. Alle gegevens zijn gecontroleerd op juistheid door een onafhankelijk derde partij: onderzoeksbureau Research America, Inc.’

De laatste Monster Employment Index meldt een jaarlijkse daling van het online vacatureaanbod in Nederland. Monsterboard: ‘Het is hierbij van belang te melden dat dit macrotrends betreft en er nog altijd tal van vacatures beschikbaar zijn op Monsterboard in alle sectoren. Bovendien is de zoektocht naar schaars talent nog steeds in volle gang.’

Reageer op dit artikel