nieuws

Kamerprijs Amsterdam -16, Moskou -39 procent

Hotel

Een hotelovernachting in Amsterdam is in zes maanden tijd 16 procent in prijs gedaald. Dat is fors, maar een lachertje in vergelijking met Moskou. Daar zakte de prijs voor een hotelkamer met 39 procent.

Kamerprijs Amsterdam -16, Moskou -39 procent

De cijfers zijn afkomstig van Hotels.com, onderdeel van de Amerikaanse reisgigant Expedia. Wereldwijd daalde de prijs van een hotelkamer de eerste zes maanden van dit jaar met gemiddeld 17 procent.

‘Bodem bereikt’

Prijzen voor hotelkamers in Europa daalden met 16 procent, in Noord-Amerika en Azië met 17 procent en in Latijns-Amerika met 18 procent. Marketing manager Bastiaan Ellen van Hotels.com denkt dat de bodem nu wel is bereikt. ‘Hotels kunnen zich niet veroorloven nog meer te dalen in prijs’. De prijzen van de hotelkamers staan nu op het niveau van 2003.

Moskou

De Russische hoofdstad Moskou voert de lijst aan. Hotelgasten betaalden daar gemiddeld 39 procent minder voor een kamer per nacht dan een jaar eerder. Behalve de crisis heeft de daling te maken met de hoge prijzen in de Russische hoofdstad vorig jaar door een voetbalfinale.

Dipje op de Ramblas

Barcelona en Dublin zijn met 27 procent de hardste dalers binnen Europa. Overnachten in Amsterdam is 16 procent goedkoper geworden. In Zaandam was sprake van een terugvalk van liefst 30 procent in de kamerprijs.

Rio gaat lekker

In drie grote steden werden hotelkamers duurder: Rio de Janeiro (17 procent), Jeruzalem (8 procent) en Istanbul (1 procent).

Gratis ontbijt

De hotels proberen op creatieve wijze om te gaan met de verminderde vraag naar kamers. Om de variabele kosten te drukken, worden hele verdiepingen van hotels gesloten. Sommige vijfsterren hotels laten hun vijfde ster vallen, andere hotels geven gratis ontbijt of kranten weg. In Las Vegas krijgen hotelgasten gratis fiches voor het casino uitgedeeld.

Reageer op dit artikel