nieuws

Kastelen grensstreek stappen in slaapmarkt

Hotel

In het Nederlandse en Duitse grensgebied worden vanaf vrijdag de stijlvolle kamers en slaapvertrekken van zeventien burchten, kastelen en landhuizen opengesteld voor toeristische overnachtingen. Er is voor bijna 4 miljoen geïnvesteerd.

Kastelen grensstreek stappen in slaapmarkt

Het gaat onder meer om kasteel Bergh in ‘s-Heerenberg, landgoed Het Vriezenhuis in Winterswijk en kasteel Schloss Crassenstein in het Duitse Wadersloh-Diestedde.

Het Culture & Castles-project is een initiatief van het Nederlands/Duitse samenwerkingsverband Euregio. Er is 3,7 miljoen euro geïnvesteerd in de ruim vijftig nieuwe stijlvolle slaapvertrekken.

‘Elk verblijf ademt een eigen sfeer. De huisbezitters ontvangen hun gasten zelf. De persoonlijke benadering en gastvrijheid zijn de gemeenschappelijke deler’, zegt woordvoerster Sandra Kimm-Hamacher van Culture & Castles.

In Kasteel Bergh kunnen belangstellenden overnachten in twee verdedigingstorens uit de zestiende eeuw. Dat is, zo zegt Diane Visser van Huis Bergh, voor het eerst dat zoiets mogelijk is.

Het rijksmonument is met zorg verbouwd. De houten vloeren zijn gebleven. Zonder het karakter van de torens aan te tasten zijn met minimale vormen en materialen een keukentje en douche gecreëerd. Strak stucwerk geeft de verdedigingstoren een sober karakter. ‘Maar toch is het van alle gemakken voorzien, zoals een flatscreen-tv en zelfs internet.’

De toiletruimte is gebleven, maar de ouderwetse kakdoos is vervangen door een hangtoilet en rioolaansluiting. De huur van de tweepersoonstoren bedraagt 225 euro per overnachting, inclusief ontbijtmand.

Dertig kilometer verderop in Winterswijk hebben Jan en Ineke Esselink hun ruim honderd jaar oude Landgoed Vriezenhuis opengesteld. ‘Alles ademt de sfeer van vroeger. De villa is in Jugendstil, de andere gebouwen zijn zogeheten oude schoppen’, vertelt het duo.

In totaal biedt Vriezenhuis zestien kamers. De plek waar vroeger het vee stond wordt de nieuwe centrale ontbijtruimte. Informatie over de nieuwe verblijfsaccommodaties in de kastelen en landhuizen is te vinden op www.culture-castles.nl.

Reageer op dit artikel