nieuws

Knallend reviewdebat bij Misset Horeca

Hotel

Het belooft te knallen, morgenmiddag om vier uur op de Horecava-stand van Misset Horeca. Misset-journalisten Radboud Bergevoet en Demian van der Reijden gaan dan tijdens het Grote Reviewdebat in felle discussie met vertegenwoordigers van reviewsites Iens en Zoover. Ook komen een paar ondernemers hun gram halen. Kom naar de stand in hal 1 om te horen hoe de reviewsites zich verdedigen en lees vrijdag in Misset Horeca ons onthullende artikel.

Knallend reviewdebat bij Misset Horeca

Aanleiding voor de discussie is de coverstory die aanstaande vrijdag verschijnt in Misset Horeca, getiteld ‘Recensiesites drijven op list en bedrog.’ Uit onderzoek van de twee Misset Horeca journalisten Bergevoet en Van der Reijden blijkt dat reviewsites vergaarbakken van anonieme, onbetrouwbare beoordelingen en onzinnige lijstjes zijn. De journalisten tonen in het omslagartikel aan dat het schrijven van een valse recensie kinderlijk eenvoudig is.

Radboud Bergevoet: ‘Op reviewsites worden hotels en restaurants vaak keihard aangepakt. Terwijl ze zelf verre van smetvrij zijn. Ondernemers klagen bij ons steen en been over het enorme gemak waarmee valse recensies geplaatst worden. Dat wilden we wel eens testen. Reviewsites zelf zeggen dat ze er alles aan doen om valse reviews te voorkomen. Nou geloof me, het is een eitje.’

De journalisten waren een beetje stout. Met een Gmail-account en een verzonnen naam plaatsen ze de ene na de andere neprecensie. Bergevoet: ‘Het gemakkelijkst ging het bij Zoover. Wij schreven jubelende reviews, onder verschillende valse namen, maar wel vanaf hetzelfde IP-adres, en stuurden die op. Ze werden zonder problemen geplaatst.’

Onwaar

De invloed van de reviewsites groeit. 80 Procent van de Nederlanders leest reviews. Misset Horeca toont aan dat de sites er bar weinig aan doen om de betrouwbaarheid van hun informatie te vergroten en valse en onware reviews uit te bannen. Terwijl dat makkelijk te realiseren is, bijvoorbeeld via een verplichte social sign in.

Vorig jaar moest Tripadvisor de slogan ‘reviews you can trust’ van de website verwijderen, na klachten van honderden woedende Britse hoteliers over valse reviews en afpersing door gasten die dreigden een dodelijke review te schrijven als ze geen korting kregen. Het Britse onderzoeks-bureau KwikChex.com vermoedt dat zeker tien miljoen reviews, van de in totaal vijftig miljoen vals zijn.

Waar en wanneer?

Het Grote Reviewdebat vindt plaats donderdagmiddag om 16.00 uur op de Misset Horeca stand. Lees ook het onthullende artikel in Misset Horeca 1, die op vrijdag 13 januari verschijnt.

Deelnemers aan het debat zijn:

– Iens Boswijk, oprichter van Iens.nl

– Stephan Bosman, directeur van Zoover.nl

– ondernemer Sander Hendrix van hotel-restaurant Manna in Nijmegen

– onderneemster Moniek Krul van Bie de Tantes in Eys

– Misset Horeca-journalisten Radboud Bergevoet en Demian van der Reijden

Het debat wordt geleid door Martine Zuil, hoofdredacteur van Misset Horeca.

Reageer op dit artikel