nieuws

Kosten horecavergunningen fors omhoog

Hotel

Een groot aantal gemeenten heeft dit jaar een bovengemiddelde stijging doorgevoerd van de legestarieven voor horecagerelateerde vergunningen. In vergelijking met 2010 is het gemiddelde tarief voor het totale vergunningenpakket gestegen met 6,3 procent naar gemiddeld 423 euro. Dit is flink meer dat de gemiddelde inflatie in ons land. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) stelt dat de horeca de melkkoe is voor de gemeentekas.

Kosten horecavergunningen fors omhoog

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Gemeentelijke leges 2011’. Het rapport concludeert verder dat er onverklaarbare verschillen zijn tussen het aantal benodigde vergunningen per gemeente en ten aanzien van de daarvoor in rekening gebrachte legeskosten.

Dinsdagmiddag is het rapport door directeur Lodewijk van der Grinten van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) aangeboden aan de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en namens deze commissie in ontvangst genomen door mevrouw Sharon Dijksma.

In vergelijking met 2010 is het gemiddelde tarief voor het totale vergunningenpakket gestegen met 6,3 procent naar gemiddeld 423 euro. Dit overtreft ruim de gemiddelde inflatie in Nederland van 2,6 procent in augustus 2011.

Terrasvergunning

Slechts 7 procent van de gemeenten heeft de leges verlaagd, 14 procent blijft gelijk en 79 procent heeft een stijging doorgevoerd. De kosten voor een terrasvergunning bijvoorbeeld zijn dit jaar gemiddeld 5,3 procent hoger dan in 2010. Wat neer komt op gemiddeld 1.672 euro.

De leges die moeten worden betaald wanneer een bedrijf een nieuwe leidinggevende krijgt (nieuwe Drank- en Horecawetvergunning) stijgen met 3,4 procent ten opzicht van 2010 en bedragen gemiddeld 121 euro.

‘Prijsverschillen onverklaarbaar’

Van der Grinten (KHN) stelt dat in deze economische zware tijd de horecaondernemer het vuur alleen maar heter aan de schenen wordt gelegd. ‘Gemeenten vragen voor dezelfde dienst verschillende vergunningen en berekenen daarvoor verschillende kosten. Die prijsverschillen zijn onverklaarbaar ‘.

Het bedrijfschap Horeca en Catering onderzocht op verzoek van KHN bij 418 gemeenten de leges voor horecagerelateerde vergunningen voor een café met een vloeroppervlakte van 150m2, gesitueerd op de beste locatie van de gemeente, inclusief een terras van 50m2. De uitkomst is een groot verschil in de legeskosten per gemeente.

Overzicht hoogste en laagste tarieven totaalpakket vergunningen 2011

Duurste gemeenten

1. Rijnwoude: 3.039 euro

2. Oost Gelre: 2.242 euro

3. Eindhoven: 2.227 euro

4. Zaanstad: 2.208 euro

5. Waterland: 1.757 euro

Goedkoopste gemeenten

1. Het Bildt 28 euro

2. Menameradiel 34 euro

3. Giessenlanden 46 euro

4. Baarle-Nassau 50 euro

5. Halderberge 55 euro

Download hier het complete onderzoek

Reageer op dit artikel