nieuws

‘Landgoed Holtweijde: slechtste wijnkaart van Nederland

Hotel

Landgoed Holtweijde in het Twentse Lattrop heeft de slechtste wijnkaart van Nederland. Dit zegt vinoloog Hubrecht Duijker. Volgens de wijnexpert heeft het landgoed van Lucas Petit de slechtste wijnkaart die hij ‘in veertig jaar tijd onder ogen kreeg’.

‘Landgoed Holtweijde: slechtste wijnkaart van Nederland

Niet alleen is de kaart van Restaurant ’t Spieck op het landgoed niet praktisch in gebruik, de kaart barst van de taalfouten, er zit geen logica in, wijnen zijn te duur of soms te oud en ook de keuze is beperkt. ‘Alleen champagne, geen enkele andere mousserende wijn. Zelfs Prosecco ontbreekt,’ aldus Duijker op zijn eigen website.

Hij vraagt zich af hoe het toch kan dat er zulke kaarten verschijnen. ‘De kaart van Holtweijde is gast- én gebruiksonvriendelijk. Hij blijft gewoon niet open liggen en de wijnteksten zijn slecht leesbaar omdat ze te dicht bij de rug beginnen,’ oordeelt hij over het praktisch nut van de kaart.

Wit, rood of rosé

Inhoudelijk heeft de wijnexpert ook geen goed woord over voor de kaart van het Twentse landgoed. ‘Alle soorten wijn zijn per land of streek gegroepeerd. Dus voor elke te kiezen wijn, rood, wit, rosé of mousserend, moeten gasten steeds het hele boekje doorbladeren. Ook zit er geen enkele logische volgorde in de landen en streken. Duitsland zit ergens achterin, direct gevolgd door Zuid-Afrika.

Namen huiswijnen

Het taalgebruik door hele kaart is af en toe erbarmelijk, zo niet lachwekkend slecht. Duijker gaat nog even door met zijn tirade: ‘De wijnen per glas staan niet voorin, maar helemaal achterin. De namen van de huiswijnen worden veel te onvolledig vermeld, maar daarentegen worden landen en gebieden weer veel te lang beschreven. Plus knallers van feitelijke fouten, bijvoorbeeld dat Jan van Riebeeck de eerste gouverneur van Zuid-Afrika was.

Sommige wijnen op de kaart zijn volgens Duijker kelderdochters. ‘Wijnen die al gedronken hadden moeten zijn.’ Weer anderen zijn te duur. Fleswijnen beginnen pas bij 35 euro, soms gaan ze gewoon 4,5 maal over de kop.

Hij valt het Landgoed in Twente met zijn viersterrenhotel verder niet af, schrijft hij. ‘Ik kom er graag. Voor de rust, het ontbijtbuffet, en de zeer vriendelijkse gastvrije service, maar dus niet vanwege de wijnkaart. Al zal dat wellicht snel veranderen. De directeur en mede-eigenaar Marcel Vlek heeft namelijk al laten weten de wijnkaart aan te passen. ‘Elke verandering is ongetwijfeld een verbetering, luidt het commentaar ten slotte van Duijker.

Reageer op dit artikel