nieuws

Na NH doet HNA nu bod op Aman Hotels

Hotel

Na de mislukte samenwerking tussen het Spaanse NH Hoteles en de HNA groep, ter waarde van 430 miljoen euro, is nu bekend geworden dat het Chinese toeristische conglomeraat HNA een bod heeft gedaan op het exclusieve Aman Resorts.

Na NH doet HNA nu bod op Aman Hotels

In mei 2011 tekende de Spaanse hotelgroep een deal ter waarde van ruim 430 miljoen euro met de Chinese HNA Group. De Chinezen zouden daarmee een belang van 20 procent in NH krijgen. Vorige maand werd echter bekend dat HNA zich onverwachts terugtrok uit de deal, waarmee NH in financiële problemen dreigt te raken.

De hotelwereld reageert verbaasd op het recente nieuws dat HNA nu wel de bekende Aman Resorts groep wil overnemen. Het is voor het eerst dat een Chinees bedrijf een investering doet in de top van de luxe hotellerie.

Aman Resorts, opgericht in 1988 door de legendarische hotelier Adrian Zecha, is een kleine hotelketen van 25 zeer luxe hotels in met name Zuidoost-Azië. Daarnaast is het actief in Marokko, Verenigde Staten en China.

Aman Resorts staan bekend als “upper tier five star”, en zijn vaak kleinschalig van opzet, tussen de 30 en 100 kamers. De meeste Aman Resorts hebben een groot aanbod van zeer luxe villa’s met prive zwembad.

De gemiddelde kamerprijs bij Aman Resorts ligt tussen de 800 en 1.200 euro per nacht. Hier opereert Aman, samen met merken als Peninsula, Dorchester en Fairmont, aan de top van prijspiramide in de ultra-luxe hotellerie. Hoewel de hotels kleinschalig van opzet zijn, levert dit type bedrijfsmodel enorme winsten vanwege de hoge gemiddelde kamerprijs en de grote spin-off omzet van relatief rijke hotelgasten, die veel geld uitgeven in de restaurants, spa’s en winkels die in elke Aman resort aanwezig zijn.

HNA heeft 350 miljoen euro geboden voor Aman Resorts. De deal bevat 24 Aman vestigingen, exclusief het Aman hotel in New Dehli.

Huidige eigenaar is de DLF, een grote projectontwikkelaar in India. DLF heeft de deal nog niet officieel bevestigd maar Wallstreet Journal heeft reeds melding gemaakt van de verkoopprijs. De deal wordt gefinancierd met onder meer de Amerikaanse banken Goldman Sachs en Citigroup.

Het Indiaase DLF wil met de verkoop van Aman Resorts extra kapitaal vrijmaken door de verdere ontwikkeling van Hilton Hotels in India. De Indiaase projectontwikkelaar heeft vorig jaar een alliantie getekend met Hilton Worldwide voor de bouw van een aantal Hilton vestigingen in India. De regio Zuid-Azie, waaronder India en Sri Lanka, staat aan de vooravond van een grote expansie van internationale hotelmerken.

Aman Resorts stond al langer in de verkoop. Andere partijen die een bod hebben uitgebracht op Aman waren de Franse groep Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), het grootste bedrijf ter wereld van luxeproducten, en Kingdom Hotels uit Saudi-Arabie, mede-eigenaar van luxehotels als Four Seasons, Fairmont en Raffles.

HNA is het zesde grote particuliere bedrijf in China met meer dan 80.000 werknemers en een omzet van 7 miljard euro. Het bedrijf is onder meer actief in de reiswereld (toerisme en vliegverkeer) onroerend goed (waaronder hotels) en retail. Tevens is HNA druk bezig met de expansie van haar eigen hotelmerk onder de naam Tangle Hotels in Europa en Noord-Amerika. De bouw van het Tangle Hotel in Brussel start begin 2012.

HNA is zeer aktief aan het rondkijken voor het strategisch aankopen van hotels in Europa en Noord-Amerika. In november 2011 kocht HNA het 166 kamers tellende, viersterren Casa Hotel & Residences in Manhattan, New York voor 96 miljoen euro. Verwacht wordt dat dit hotel op termijn rebranded zal worden als een Tangle Hotel.

Reageer op dit artikel