nieuws

Nederlander vaker maar korter weg

Hotel

Nederlanders zijn ondanks de economische crisis dit jaar juist vaker op vakantie geweest. Wel bleven we dichter bij huis, waren we minder lang weg en gaven we minder geld uit. De helft van het totaal aantal vakanties vond in ons eigen land plaats.

Nederlander vaker maar korter weg

Ongeveer 81 procent van de Nederlanders is in 2009 een of meer keer op vakantie geweest. In totaal werden ruim 36 miljoen vakanties ondernomen. Dat is 1 procent meer dan vorig jaar.

Na een aantal jaren van daling, nam het aantal vakanties in Nederland met 500.000 (3 procent) toe naar bijna 18 miljoen. Dit blijkt uit het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) uitgevoerd door NBTC-NIPO dat vrijdag is gepubliceerd.

Mooi zomerwee

‘Het relatief mooie zomerweer en de economische crisis leidden er onder andere toe dat Nederlanders de vakantie wat dichter bij huis zijn gaan vieren,’ aldus de onderzoekers.

100 miljoen euro meer

Het totaalbedrag dat werd gespendeerd aan vakanties daalde met 2 procent tot 14,9 miljard euro. Dat ging vooral ten koste van buitenlandse vakanties. In Nederland werd juist 100 miljoen euro meer uitgegeven tot een totaal van 2,8 miljard euro.

Het totale aantal korte vakanties steeg met 5 procent naar 19,8 miljoen en het aantal lange vakanties daalde met 4 procent tot 16,5 miljoen. Vakanties in de eigen caravan of in een tweede woning waren ook populairder; dat aantal steeg met 8 procent tot 5,1 miljoen vakanties.

Reageer op dit artikel