Nederlandse kampeerders blijven in eigen land

Nederlandse kampeerders blijven in eigen land

Campinghouders zeggen weinig last te hebben van de recessie. Het aantal boekingen ligt ongeveer even hoog als een jaar geleden. Wel merkt brancheorganisatie Recron dat meer Nederlanders dan vorig jaar de tent opzetten in eigen land. Dit beeld wordt bevestigd door campinghouders uit heel het land.

'Mensen vragen zich hardop af waarom ze naar het buitenland zouden gaan als ze het hier ook leuk kunnen hebben', zegt Manuela Plaisier van het vakantiepark Eiland van Maurik in de Betuwe. Volgens haar is de recessie vaak het onderwerp van gesprek bij de receptie.

Ook de Amsterdamse camping Zeeburg zag de afgelopen maanden meer Nederlanders dan voorheen. Bedrijfsleider Pepijn van den Heuvel vertelt dat hij het totale aantal gasten met 15 procent zag toenemen. Over de komende maanden is hij nog afwachtend: 'dan zijn er altijd veel mensen uit Zuid-Europa en daar komt de recessie nu wel hard aan.' De Amsterdammer denkt dat door de recessie meer Nederlanders die een paar dagen in Amsterdam verblijven, kiezen voor de camping en niet voor een hotel.

Niet alleen meer Nederlanders, maar ook meer Belgen en Duitsers vieren vakantie in Nederland. Zij bezetten vooral de Nederlandse kustlijn, laat woordvoerster Wanda van Eck van Recron weten. Andere populaire toeristische gebieden zijn deze zomer de Veluwe, Drenthe, Gelderland en Overijssel. Nederlanders zoeken meer luxe of anders nieuwe, ludieke woonverblijven, merkt de brancheorganisatie.

Het beeld is vergelijkbaar op de vier campings van de Oostappengroep in Brabant. Ook hier is een lichte toename van het aantal Nederlandse gasten. Op twee van de campings is het circa 15 procent drukker dan vorig jaar. De Brabantse camping De Paal in Bergeijk meldt een flinke toename van het aantal bezoekers, maar wijt dit vooral aan het feit dat zij in 2008 als ANWB-camping van het jaar werd gekozen.

Zeeuwse campinghouders zien een heel klein beetje meer Nederlanders op hun terrein. 'Daartegenover staat dat we minder Duitse gasten op bezoek krijgen. Je merkt toch dat zij meer last hebben van de economische crisis', zei Jan Verburg namens zeven campings die aan de Oosterschelde liggen.

'Wij merken helemaal niets van de recessie', zegt eigenaar Tom Blekcman van de Friese camping It Wiid. 'De winkel en de bootverhuur lopen weliswaar iets achter. Net als het aantal gasten', zegt de eigenaar. 'Maar dat kan ook aan het weer liggen.'