nieuws

Nieuwe Top-100: omzetdalingen tot 20 procent

Hotel

2009 was voor de horeca nog erger dan al werd gedacht. Bedrijven kampten met omzetdalingen van soms meer dan 20 procent. Om overeind te blijven, moesten ze diep snijden in het personeel.

Nieuwe Top-100: omzetdalingen tot 20 procent

Dat blijkt uit de eerste cijfers van de Misset Horeca Top 100 van Grootste Bedrijven, die eind april verschijnt. Vooral de hotellerie kampte met grote omzetdalingen van soms meer dan 20 procent. Internationale hotelketens als NH en Best Western deden een flinke stap terug. Ook congreshotel Hotels van Oranje in Noordwijk werd hard getroffen met een omzetdaling van 21 procent .

De hotels moesten noodgedwongen fors in het personeel snijden. Zo bespaarde NH 15 procent op de personeelskosten, oftwel 225 fte’s.

Ook in de restaurantsector werd geleden. AC restaurants, de afgelopen jaren net weer aan het opkrabbelen, moest 13 procent van zijn omzet inleveren. De wegrestaurants van Routiers moesten hetzelfde percentage terug. Bij grillrestaurant Gauchos viel de schade mee: -4 procent.

Voor dit jaar verwachten de bedrijven minder rampspoed. Bij sommige horecazaken trok de omzet begin dit jaar weer aan, hoewel dat lang niet overal zo is.

De Misset Horeca Top 100 is een overzicht van de grootste horecabedrijven en – merken van Nederland. Voorafgaande aan het verschijnen worden de bedrijven uitgebreid geënquêteerd over hun financiële prestaties. De Top 100 2010 verschijnt op vrijdag 23 april.

Reageer op dit artikel