nieuws

Omzet in eerste kwartaal hard onderuit

Hotel

De horeca heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 6,5 procent minder omzet behaald dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de hotels moesten flink terug in omzet. Voor het tweede kwartaal zijn de voorspellingen een stuk gunstiger.

Omzet in eerste kwartaal hard onderuit

Bijna een maand na het einde van het eerste kwartaal maakte Koninklijke Horeca Nederland (KHN) de dramatische kwartaalcijfers bekend. De cijfers zijn afkomstig van het onderzoeksbureau Synovate in opdracht van het bedrijfschap Horeca en Catering.

Hotels noteerden een omzetmin van 8,1 procent in het eerste kwartaal. De drankensector 7,3 procent, restaurants 6,1 procent en de fastfoodbedrijven 5,1 procent. De totale omzet van de horeca nam 6,5 procent af.

Formule, aanpak of kaart

KHN laat weten dat zeven op de tien horecabedrijven de omzetdaling wijten aan de economische omstandigheden. Ondernemers die een omzetdaling aangeven, hebben in het eerste kwartaal een gemiddelde omzetdaling van 19 procent. Bedrijven die een omzetstijging aangeven, hebben in het eerste kwartaal een gemiddelde omzetstijging van 12 procent. De bedrijven met omzetstijging behaalden dit door meer gasten te ontvangen met een andere formule, aanpak of kaart.

De grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben het meeste last van omzetdaling. Het oosten en zuiden van ons land hebben nog het minste last van omzetdaling in de horeca.

Verwachte omzetmutatie

De verwachte omzetmutatie voor het tweede kwartaal ziet er beduidend minder slecht uit, al is nog steeds sprake van een min. De omzet wordt ingeschat op -1,4 procent voor de totale branche. Negatieve uitschieter is de hotelsector met -2,3 procent. De fastfoodbedrijven doen het met -0,2 procent het minst slecht. De drankensector staat in de prognose op -1,9 procent en restaurants gaat naar verwachting 1,3 procent minder omzet halen.

Reageer op dit artikel