nieuws

Pinpas wordt veiliger

Hotel

Alle Nederlandse pinpassen worden vervangen door een nieuwe betaalkaart waarmee fraude onmogelijk wordt gemaakt. Door de zogeheten ‘skimming-fraude’, waarbij pasgegevens worden gekopieerd, is een omschakeling van het elektronisch betaalverkeer noodzakelijk. Pinautomaten worden in toenemende mate gebruikt in de horeca.

De vervanging van de betaalkaarten is bekend gemaakt door Currence, toezichthouder en producteigenaar van pin en chipknip. Vanaf de zomer vervangen de banken de magneetstrip van de passen door een chip. Daardoor is het niet langer mogelijk pasgegevens na te bootsen. De invoering van het nieuwe systeem gaat volgens een natuurlijk verloop en zal naar verwachting in 2013 zijn afgerond.

De afgelopen maanden zagen particulieren op onverklaarbare wijze bedragen van hun bankrekening verdwijnen. Op vernuftige wijze kopieerden zogenoemde ‘skimmers’ de magneetstrip op pinpasjes en filmden de codes die bij de pas horen. Ze bouwden, na inbraak, zelfs betaalmachines aan de kassa om en installeerden verborgen camera’s om zodoende persoonlijke codes te kunnen filmen.

Volgens Currence vond het ‘skimmen’ slechts op beperkte schaal plaats en is het belangrijkste criterium van de organisatie voor de omschakeling om de pinpas te laten aansluiten bij internationale standaarden.

Reageer op dit artikel