nieuws

Plan Theaterhotel Amsterdam afgestoft

Hotel

In de Amsterdamse theaterstraat Nes moet een theaterhotel komen. Amsterdam Village Company van Paul Hermanides (Hotel Arena, Odeon) denkt aan een veertig tot tachtig kamers, voor acteurs, regisseurs en iedereen die met de Nes te maken heeft. Eerdere plannen voor een theaterhotel sneuvelden, maar sinds Amsterdam bekend maakte heil te zien in meer hotels in de binnenstad, werd het plan weer actueel.

Plan Theaterhotel Amsterdam afgestoft

De plannen gelden in elk geval voor Nes 49, pal naast theater De Brakke Grond. Maar afhankelijk van de animo bij de gemeente, wil het bedrijf ook kijken of andere panden bij het plan betrokken kunnen worden. De Brakke Grond wordt al uitgebaat door Amsterdam Village.

‘Het gaat in de plannen om circa veertig tot tachtig kamers’, zegt Christine Swart van Amsterdam Village in het Parool. ‘Het is bedoeld voor mensen die met de theaters in de omgeving te maken hebben; acteurs, regisseurs, balletdansers; lokaal en internationaal.’

Kamers worden geluiddicht, er komen repetitieruimtes voor musici en acteurs en oefenruimtes voor bijvoorbeeld balletdansers. Ook wordt gedacht aan appartementen voor langer verblijf. ‘We zijn nu bezig een beeld van de kamers te schetsen om te laten zien dat het echt bijzonder wordt.’

‘We zijn nu een jaar in gesprek met de gemeente en het stadsdeel over deze plannen’, vertelt Swart. ‘Die hebben op zich positief gereageerd, maar de definitieve go moet nog komen.’ Daarna moeten alle procedures nog worden doorlopen. Swart: ‘Er is niet te zeggen wanneer het hotel open zou kunnen gaan.’

Al eerder waren er plannen voor een Theaterhotel aan de Nes, maar die sneuvelden omdat het stadsdeel een hotelstop voor het gebied afkondigde. Stadsdeel Centrum heeft in de onlangs verschenen Hotelnota 2008-2015 toegezegd bereid te zijn om de komende zeven jaar plek te zoeken voor duizend extra kamers, mits de hotels waarin die kamers komen iets toevoegen aan het bestaande aanbod.

‘Er zijn natuurlijk heel veel plannen voor hotels in de binnenstad’, zegt Swart, ‘maar de gemeente heeft aangegeven aandacht te hebben voor bijzondere initiatieven. En dit wordt niet zomaar een hotel.’

Reageer op dit artikel