nieuws

Q-koorts treft horeca Brabant nu wel

Hotel

Het aantal toeristen dat komend halfjaar een overnachting boekt in Noord-Brabant, neemt sterk af door de Q-koorts. Dat blijkt uit onderzoek van Vrijetijdshuis Brabant onder ruim honderd Brabantse verblijfsaccommodaties dat dinsdag is gepubliceerd. In december werd nog gemeld dat het toerisme in Brabant geen last had als gevolg van Q-koorts.

Q-koorts treft horeca Brabant nu wel

Volgens directeur Frank van den Eijnden signaleert 87 procent van de ondervraagde accommodaties een stagnatie of afname van het aantal boekingen ten opzichte van een jaar eerder. Bijna de helft van de toeristische gastverblijven zegt van potentiële gasten vragen te krijgen over de Q-koorts. Daarnaast heeft 10 procent van de accommodaties te maken met annuleringen vanwege de Q-koorts.

Vrijetijdshuis Brabant vreest dat de neerwaartse trend ook negatieve gevolgen heeft voor horeca, musea en attractieparken. In 2008 kende de Brabantse vrijetijdssector een totaal aantal bestedingen van 6,7 miljard euro en bood het werk aan bijna 80.000 mensen.

Brancheorganisatie Recron pleit voor een ruimere schadeloosstelling voor alle gedupeerde boerenbedrijven om de directe bestrijding van Q-koorts te bevorderen. Volgens een woordvoerster van Recron moet behalve de agrarische sector ook de toeristenindustrie kunnen rekenen op compensatie van de overheid. ‘De lokale economie wordt hard getroffen. Den Haag moet wakker worden.’

In december meldde directeur Frank van den Eijnden van toerismebureau Uit in Brabant nog dat het toerisme in Brabant niet te leiden had onder de Q-koorts. De constatering van Van den Eijnden kwam na een rondgang langs enkele recreatieve bedrijven in Brabant.

Reageer op dit artikel