nieuws

Recordaantal toeristen naar Nederland

Hotel

Nederland is in 2011 bezocht door 11,3 miljoen internationale toeristen. Dat is niet alleen een groei van ruim 3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, het is ook een recordaantal. Voor 2012 wordt een toename van 1 procent verwacht.

Recordaantal toeristen naar Nederland

Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). In 2011 steeg het aantal internationale toeristen met bijna 400.000. Zij besteedden gezamenlijk zo’n 160 miljoen euro.

Nederland kreeg met name meer Belgen, Duitsers en Amerikanen op bezoek. Inwoners van de zogeheten BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) zorgden voor de procentueel grootste groei.

Het aantal Italianen en Spanjaarden dat Nederland bezocht, nam af. De economische crisis in die landen speelt daarbij waarschijnlijk een grote rol. Er kwamen ook minder Britten en Japanners.

60 miljoen euro extra

Voor 2012 wordt eveneens een toename verwacht van het aantal internationale toeristen. Het NBTC verwacht een groei van 1 procent, zo’n 150.000 meer buitenlanders, en een toename van de bestedingen van 60 miljoen euro.

Nederland profiteert ervan dat Duitsers en Belgen in economisch onzekere tijden dichter bij huis blijven, aldus het NBTC. De tweede groeitak wordt gevormd door de welvarende middenklasse uit de BRIC-landen. Ook de zwakke euro maakt ons land interessant voor buitenlanders.

Reageer op dit artikel