nieuws

Rembrandt lokt toeristen

Hotel

De toeristische sector in Nederland heeft een vliegende start gemaakt in het eerste kwartaal van 2006. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar groeide het aantal inkomende toeristen met 6 procent. Met dank aan meesterschilder Rembrandt,

Rembrandt lokt toeristen

Dat meldde het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen vrijdag op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het NBTC vermoedt dat de fraaie cijfers onder meer verband houden met de toenemende populariteit van stedentrips en de tentoonstellingen en andere activiteiten rond Rembrandt 400 jaar.

Na 2004 (een groei van 5 procent) en 2005 (een groei van 4 procent) belooft ook 2006 een mooi jaar te worden voor de hotels, campings, musea, bungalow- en pretparken. Het NBTC rekent erop dat het inkomend toerisme opnieuw met ongeveer 4 procent zal groeien en dat het recordaantal bezoekers net als vorig jaar zal sneuvelen.

Record
Het bureau houdt voor 2006 rekening met 10,4 miljoen buitenlandse gasten. Vorig jaar waren dat er ruim 10,053 miljoen, een nipte verbetering van het oude record uit 2000, toen 10,003 miljoen buitenlanders naar Nederland kwamen.

Dit jaar zitten verschillende landen zelfs in de dubbele cijfers als het gaat om bezoeken aan Nederland. Zo kwamen er in de eerste drie maanden 14 procent meer Italianen, 12 procent meer Denen en 11 procent meer Amerikanen. Nederland is het populairst bij de Fransen, met een plus van 17 procent.

Bungalowparken
Vanuit Duitsland, sinds jaar en dag leverancier van de meeste gasten aan Nederland, viel de belangstelling nog wat tegen. Het aantal oosterburen in Nederland lag in januari, februari en maart ongeveer op hetzelfde niveau als begin 2005. Het NBTC vermoedt dat dit komt doordat Pasen, het officieuze begin van het toeristisch seizoen, dit jaar in april viel en dus niet in de CBS-statistieken is verwerkt. Rond Pasen komen er altijd veel Duitsers af op de Nederlandse campings en bungalowparken.

De bezoekcijfers vanuit België (groei van 2 procent) en vanuit Aziatische landen (een daling van 2 procent) vallen ook tegen. Vooral de afname van het aantal Aziatische vakantiegangers is opvallend. De toeristische sector heeft juist grote verwachtingen van deze markt, vooral vanwege de forse economische groei in China en India.

Reageer op dit artikel