nieuws

Renovatie Victoria Hotel afgerond

Hotel

Het Victoria Hotel in Amsterdam, het op een na oudste hotel van de hoofdstad, heeft zijn voormalige art-decostijl verruild voor een moderner interieur. De renovatie, die 6 miljoen euro kostte, heeft de oude monumentale uitstraling van het hotel niet aangetast.

Renovatie Victoria Hotel afgerond

Sterker nog, de voorgevel is volledig teruggebracht in oude staat. Een enorme klus, aangezien een deel van het dak met de hand moest worden vervaardigd. De verbouwing van het monumentale pand, dat stamt uit 1890, duurde driekwart jaar.

Gestript
De nieuwere delen van het hotel zijn niet aangepakt. Het aantal kamers is vrijwel gelijk gebleven. ‘We hebben er eentje bij gekregen, waardoor we nu op 306 kamers zitten’, vertelde marketing manager Caroline Simmerman donderdag. In totaal zijn tijdens de renovatie 140 kamers onder handen genomen. ‘Die zijn allemaal gestript en opnieuw ingericht.’

Trappetjes
Overigens verschillen alle kamers in het Victoria van elkaar. ‘Geen enkele kamer is gelijk. Dat komt omdat het hotel uit meerdere panden bestaat. Je ziet overal trappetjes en hoogteverschillen’, lichtte Simmerman toe. De nieuwe kamers hebben een modern klassiek interieur gekregen, omdat dat volgens haar toch wel het beste past bij de uitstraling van het hotel.

Souvenirwinkel
Het Victoria Hotel, tegenover het Centraal Station, heeft alle 116 jaren lang dezelfde functie gehad. In al die tijd hebben de eigenaren steeds meer omliggende gebouwen erbij getrokken. Met uitzondering van de souvenirwinkel naast de hoofdingang.

Smoezelig
De eigenaar van het pandje, dat in 1602 is gebouwd, is nooit gezwicht voor de aanbiedingen van het hotel om hem uit te kopen. Het Victoria is daarom helemaal om de zaak heen gebouwd. ‘Na deze renovatie hebben ze echter het idee om ook wat aan hun gevel te doen. Ze vonden het er nu toch wat smoezelig uitzien vergeleken bij het hotel’, aldus Simmerman.

Legende
De naam van het hotel is afkomstig van koningin Victoria. Hoewel het nu valt onder de keten Park Plaza zal de oorspronkelijke naam altijd blijven, verzekert de manager. ‘Dat is zo’n legende, die zullen we nooit veranderen.’

Zie ook:
Victoria Hotel wil af van monumentenstatus

Renovatie Victoria Hotel afgerond

Reageer op dit artikel