nieuws

Resort bijt in stof door Cruijff

Hotel

Johan Cruijff heeft zijn zin gekregen. De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag geoordeeld dat het luxueuze Spaanse golfresort Mosa Trajectum niet langer de goede naam van de voetballegende mag gebruiken. Ook moet eigenaar projectontwikkelaar Colmar Group alle afbeeldingen van Cruijff in het complex verwijderen.

Resort bijt in stof door Cruijff

De voormalige profvoetballer spande een kort geding aan omdat hij niet langer geassocieerd wilde worden met het vakantiepark in Murcia. Het resort zou 1500 villa’s en appartementen en een golfbaan krijgen. Nu, na vijf jaar, is het complex volgens Cruijff nog altijd een grote bouwput.

De rechter ging niet mee in de eis van Cruijffs advocaat om Colmar Group een bedrag van 9 miljoen euro te betalen, waarvan 6 miljoen naar een stichting voor gehandicapte kinderen zou moeten gaan.

Dat laatste vloeide voort uit een afspraak in het contract tussen de ex-voetballer en de projectontwikkelaar. Daarin stond dat als de realisatie van een sportpark, dat de naam van Cruijff moest krijgen, niet zou lukken dit bedrag zou worden besteed aan een door beide partijen aan te wijzen stichting voor gehandicapte kinderen. De rechter vond het niet terecht dat deze kosten alleen voor rekening van de ontwikkelaar moeten komen.

De overige 3 miljoen euro zou ten goede moeten komen aan de ex-voetballer voor het gebruik van het ‘merk Cruijff’. De tegenpartij had echter al een flink geldbedrag betaald en vond dat Cruijff bepaalde afspraken niet is nagekomen. Zo zou hij sponsors regelen om de aanleg van het sportpark te realiseren.

Volgens de rechter is niet vast komen te staan dat de voetballer inderdaad aan al zijn verplichtingen heeft voldaan en valt niet uit te sluiten dat hij minder heeft gedaan dan van hem werd verwacht. De rechter achtte een kort geding bovendien niet geschikt om over deze eis uitspraak te doen, aangezien hiervoor een nader feitenonderzoek van belang is.

Overigens had de verdediging van Colmar Group tijdens de zitting al aangegeven dat het resort de foto’s en naam van de voormalig profvoetballer reeds heeft verwijderd. De rechter oordeelde toch voor de zekerheid dat de projectontwikkelaar binnen een week na het vonnis alle exemplaren van folders, briefpapier, vlaggen, dvd’s en ander materiaal die verwijzen naar Cruijff moet vernietigen.

Reageer op dit artikel