nieuws

Robot moet hotelkamerveilingen opschroeven

Hotel

De helft van alle hotelkamers wordt binnen een jaar geboekt via online veilingen, zo voorspelt vakantieveilingen.nl. De website ontwikkelt een nieuwe ‘veilingrobot’, die uiteindelijk 15.000 boekingen per dag moet verwerken.

Robot moet hotelkamerveilingen opschroeven

De afwerking van veilingen gaat nu nog handmatig. Daardoor is er een menselijke grens van een paar duizend per dag. In de toekomst moet dit sneller kunnen, zegt Marc Muller van VakantieVeilingen.nl tegen Sp!ts. Dit jaar moet de markt al groeien met 250 procent, voorspelt hij. De robot wordt ontwikkeld met één van de Technische Universiteiten.

Hij hoopt ook in het buitenland aan de slag te gaan met veilingsites, hoewel daar een ander concept gelanceerd moet worden. ‘Nederlanders willen in de eerste plaats goedkoop uit zijn. Dat een hotel niet helemaal superschoon is of beleefd personeel heeft, nemen ze voor lief. In andere landen denken ze daar toch anders over. Een Belg of een Fransman wil in zijn hotel absoluut kwaliteit.’, zegt hij in Sp!ts.

Psychologisch effect

De veilingen zijn volgens Muller zo populair omdat met bieden meer psychologie komt kijken. ‘Als je de hoogste bieder bent, voelt het alsof die kamer van jou is. Wordt je dan overboden, dan voelt het alsof er iets van je is afgenomen.’ Mensen blijven daardoor langer bieden.

Vrouwen

Het grootste deel van de overnachtingen wordt geboekt door vrouwen, zegt Muller. ‘Onderzoek wijst uit dat in een gezin de vrouw bepaalt wat er met de vrije tijd wordt gedaan, zoals waar de vakantie heen gaat of welk uitje er wordt gemaakt.’

Reageer op dit artikel