nieuws

‘Rookgekrakeel is achterhoedegevecht

Hotel

Het gekrakeel tussen minister Klink en Koninklijk Horeca Nederland (KHN) over een rookverbod in de horeca heeft alles weg van een achterhoedegevecht. Dat stelt het gastronomisch magazine Bouillon op basis van eigen onderzoek.

‘Rookgekrakeel is achterhoedegevecht

Volgens Bouillon heeft bijna veertig procent van de ondervraagde eetgelegenheden al een rookkamer of –lounge. Verder blijkt uit onderzoek dat de Nederlander beduidend meer uit eten zal gaan wanneer in restaurants, bistro’s en eetcafés een rookverbod geldt.

Daarmee lijkt het gekrakeel tussen Klink en KHN meer een achterhoedegevecht, concludeert Bouillon. Al is het idee om bij een overtreding alleen de horecaondernemer te straffen een bizarre denkwijze is, schrijft hoofdredacteur Will Jansen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 9 procent van de ondervraagden minder uit eten gaat als er niet meer gerookt mag worden in eetgelegenheden. Negentig procent vindt een rookverbod prima.

33 Procent gaat bij een verbod vaker uit eten. 17 Procent zoekt een ander adres wanneer er voor de deur van een horecabedrijf mensen staan te roken. 36 procent vindt dat het rookverbod ook voor terrassen moet gelden. De rest noemt een rookverbod op een terras betuttelend.

Het laatste aspect is punt van discussie tussen KHN en de minister. Klink wil bij terrasoverkapping ook een rookverbod. KHN is hierop tegen.

Conclusie van het onderzoek is dat restaurateurs het aantal extra restaurantbezoeken somberder inzien dan de gasten zelf. Verder valt op dat veel mensen vinden dat een rookverbod ook voor terrassen moet gelden en dat veel restaurateurs al een rookkamer of –lounge hebben. In het geheel genomen kun je stellen dat zowel gast als restaurateur het rookverbod niet onsympathiek vindt, stelt Bouillon Magazine.

Zie ook

Reageer op dit artikel