nieuws

Rookverbod: Proactieve houding gewenst

Hotel

Als horecabedrijven goed inspelen op het rookverbod, zal ook in ons land de omzet op peil blijven. Die conclusie wordt getrokken op basis van recent onderzoek. Wel moeten ondernemers een proactieve houding aannemen.

Rookverbod: Proactieve houding gewenst

AnnaLise SVP Research & Intelligence deed onderzoek op basis van internationaal vergelijkend onderzoek in Ierland, Groot-Brittannië, Zweden en Noorwegen. Het bureau concludeert dat horecabedrijven onterecht vrezen voor een omzetval bij een rookverbod per 1 juli 2008.

Uit het onderzoek blijkt dat bij een proactieve houding de omzet na een rookverbod op peil blijft. Voorwaarde is wel dat ondernemers nieuwe doelgroepen aanboren, dat ze investeren in verwarmde terrassen en meer activiteiten en entertainment gaan bieden.

Onderzoeker Sandra van Ruiten noemt als voorbeeld het fraai inrichten van een speciale rookruimte. ‘In een bezemkast met een afzuiger boven het hoofd voelt niemand zich thuis. Maar richt je een rookruimte in als een soort huiskamer met televisieschermen, dan zullen ze graag terugkomen’, aldus Van Ruiten in De Telegraaf.

Van Ruiten waarschuwt voor bedrijven die niets doen met een rookverbod in het verschiet. ‘Toch zullen ook in Nederland bedrijven omvallen als gevolg van het rookverbod. Zoals bedrijven die geen geld hebben om te investeren. Misschien zouden die recht kunnen krijgen op subsidie’.

Meer over het naderende rookverbod

Reageer op dit artikel