nieuws

Ruim 200 gemeenten verhogen toeristenbelasting

Hotel

Gemeenten blijven gestaag elk jaar de toeristenbelasting verhogen. Maar liefst 209 van de in totaal 415 gemeenten gooien per 2012 het tarief omhoog. Dat blijkt uit onderzoek.

Ruim 200 gemeenten verhogen toeristenbelasting

Hotelprijzen vergelijker LookingforBooking.com deed onderzoek naar toeristenbelasting en stelt dat ondanks de kritiek vanuit de recreatiehoek er opnieuw sprake is van extreme verhoging.

Bijna de helft van alle gemeenten hebben de toeristenbelasting verhoogd. ‘Ondanks de vele kritiek vanuit de recreatiehoek op de toeristenbelasting is er opnieuw sprake van extreme verhoging’, aldus Gerlof Bos, directeur van LookingforBooking.com

De gemeente Eindhoven hanteert de hoogste toeristenbelasting. Eindhoven heft 3,50 euro per persoon per overnachting. Groningen volgt met 3,30 euro. De gemeente Haarlemmermeer hanteert een percentage. Daar wordt 6 procent over de totale kamerprijs berekend.

De snelste stijger qua tarief is Culemborg. Daar ging de toeristenbelasting van 0,50 naar 1,50 euro. Bussum verhoogde de toeristenbelasting met 150 procent en Beverwijk met 183 procent.

In totaal heft bijna driekwart van alle gemeenten in Nederland in 2012 toeristenbelasting. Hiervan laten 94 gemeenten de hoogte van de taks ten aanzien van 2011 onaangetast. Bunschoten heeft als enige afscheid genomen van de toeristenbelasting in het nieuwe jaar. Geen enkele gemeente is tot verlaging overgegaan.

Reageer op dit artikel