nieuws

Starwood benoemt Nederlandse CEO

Hotel

Hotelgigant Starwood heeft vijf maanden na het ontslag van de vorige CEO eindelijk een nieuwe: vanaf eind september staat de Nederlander Frits van Paasschen aan het roer van de keten.

Starwood benoemt Nederlandse CEO

Starwoods interim CEO Bruce Duncan zegt blij te zijn met de komst van Van Paasschen, in wie hij een gepassioneerd en strategisch sterk leider ziet. Van Paaschen werd unaniem gekozen uit ruim zestig kandidaten voor de functie.

Dat de 46-jarige Nederlander, die ook een Amerikaans paspoort bezit, geen ervaring in de hotellerie heeft, is voor Starwood geen probleem. Voorzitter van het benoemingscomité Stephen Quazzo vindt zijn andere kwaliteiten belangrijker.

‘We hebben al genoeg hotelmensen. We zochten een vlagdrager voor onze merken. Iemand met energie en ervaring in de top van het bedrijfsleven. Integer en benaderbaar. Frits is zo iemand’, zegt Quazzo in een interview met het Amerikaanse Hotel Magazine.

Pragmatisch

Van Paasschen zelf heeft een duidelijk doel voor ogen: eerst de huidige strategie evalueren en zonodig aanpassen, daarna pas verder kijken. ‘Ik ben pragmatisch. Ik wil eerst iedereen in de ogen kijken en erbij betrekken voor ik mijn eigen stempel druk.’

Van Paasschen is dan wel onbekend met de hotellerie, hij heeft wel meer dan 20 jaar ervaring met grote multinationals. Hij werkte onder meer voor Disney en Nike Europe, waar hij zeer succesvol was, en tot voor kort was hij president en CEO van de Amerikaanse brouwerijreus Coors. Daar bepaalde hij ruim twee jaar de koers en zorgde ervoor dat de neerwaartse spiraal waar de brouwer zich in bevond werd omgezet in positieve groei.

Steve Heyer

In april dit jaar werd Steve Heyer ontslagen als CEO van het op twee na grootste hotelbedrijf van de Verenigde Staten, na een conflict met het management over de te volgen koers en geruchten over onbehoorlijke emails naar vrouwelijke collega’s. Duncan, voorzitter van de raad van bestuur, werd toen naar voren geschoven als interim. Hij zal na het aantreden van Van Paasschen zijn rol als voorzitter voortzetten.

Voor dit en komend jaar staan al bijna 200 nieuwe hotels op de planning, laat Starwood weten. Dat betekent ook een groei van ruim 100.000 kamers, waarmee het totaal voor Starwood op bijna 400.000 kamers in 1100 hotels wereldwijd komt. De keten heeft negen merken onder haar hoede, waarvan Sheraton, Westin en Le Meridien de bekendsten zijn.

Zie ook:

Reageer op dit artikel