nieuws

Tefaf brengt horeca Maastricht miljoenen extra

Hotel

De horeca in en om Maastricht heeft de afgelopen twee weken miljoenen extra omzet binnengehaald. Reden is de kunstbeurs Tefaf die 21 maart zijn laatste dag beleefde. Hotels scoorden bezettingen van om en nabij de honderd procent, terwijl normaal in deze tijd van het jaar zestig procent een heel goede score is.

Tefaf brengt horeca Maastricht miljoenen extra

Dit laatste zegt Jules Stijnen, voorzitter van KHN in Zuid-Limburg. ‘Het is moeilijk er een bedrag aan te hangen, maar ik weet dat deze beurs enorm belangrijk is voor de horeca in Maastricht. Het levert miljoenen extra omzet op. Standhouders en bezoekers van deze beurs weten hoe ze geld moeten laten rollen. En dat is belangrijk voor de horeca.’

De rijkdom van de beursbezoekers blijkt uit de hoeveelheid privé-jets die Maastricht aandeden. Op Airport Maastricht-Aken landden 171 privé vliegtuigen met beursbezoekers, op het vliegveldje van Beek 40.

Les Tables

De Maastrichtse restaurantorganisatie Les Tables spreekt van een gekkenhuis. ‘Onze 18 leden hebben twee weken kunnen knallen. De restaurants zaten bijna elke beursdag vol’, zegt Les Tables-woordvoerder Pascale-Renée Cohen. Hoeveel extra omzet ermee gemoeid is, kan ze niet exact zeggen.

Restaurants die zijn aangesloten bij Les Tables zijn onder meer het Kruisherenhotel, Witloof, Florian, Sofa en Ceramique.

Hotels in Maastricht

Frans Wiggers, secretaris van de Samenwerkende Hotels (Sahot) in Maastricht en zelf eigenaar van het viersterren aparthotel Randwijck, kijkt tevreden terug op de Tefaf. ‘De beurs trok 7 procent meer bezoekers dan vorig jaar. Ons eigen hotel (gelegen naast de beurslocatie) zat de gehele tijd helemaal vol. En in de periode vooraf hadden we de standbouwers en nu de afbouwers. Dus dat sijpelt door.’

Van de veertien andere aangesloten hotels bij Sahot, heeft Wiggers geen exacte cijfers. ‘In de weekenden zijn de meeste kamers volgeboekt. Door de week denk ik niet dat iedereen vol zat. Ik schat de gemiddelde bezetting op 75 procent.’

Jules Stijnen van KHN betwist overigens dat alleen het topsegment profiteert. ‘De sterrenzaken kunnen natuurlijk nooit alle 72.5000 bezoekers bedienen. Dus dat stroomt door naar de reguliere horeca. Iedereen profiteert er van.’

Rijken der aarde

Ook het MECC in Maastricht, de locatie van de wereldberoemde kunstbeurs, bevestigt dat de beurs de horeca forse extra omzetten oplevert. Cijfers zijn ook hier niet paraat. ‘Een deel van de bezoekers behoort tot de echt rijken der aarde. En daar zal de horeca van profiteren,’ zegt Diana Olierook. Het Limburgs Dagblad becijferde dat de beurs Maastricht ongeveer 20 miljoen euro moet opleveren, maar dit is inclusief de omzet voor bloemisten, taxibedrijven, beveiligers, en het vliegveld.

De VVV van Maastricht heeft net als de andere organisaties geen concrete omzetcijfers beschikbaar. Janne Baetsen: ‘Zaken als Beluga zijn al snel volgeboekt gedurende de hele beursperiode en ik weet dat er in de eerste week nauwelijks nog een hotel beschikbaar was. Maar de beursbezoekers komen meestal niet via de VVV aan hun hotel.’

Reageer op dit artikel