nieuws

Terroristen wilden Taj Mahal neerhalen

Hotel

De terroristen die woensdagavond in Mumbai neerstreken waren eigenlijk van plan het kolossale hotel Taj Mahal geheel te verwoesten en beoogden duizenden doden te veroorzaken.

Terroristen wilden Taj Mahal neerhalen

De krant The Times of India meldde zaterdag op gezag van de politie dat één van de daders die wordt verhoord, heeft bekend dat ze het luxe hotel wilden opblazen. De verdachte zou een 21-jarige Pakistaan zijn. Hij is voor zover bekend de enige van de daders in Mumbai die niet is doodgeschoten door Indiase commando’s.

Hij werd aan het begin de aanvallen van de meer dan tien terroristen in de nacht van woensdag op donderdag niet ver van het centraal station van Mumbai neergeschoten en aangehouden. De vicepremier Patil van de deelstaat Maharashtra zei zaterdag dat de terroristen zo veel munitie hadden meegenomen dat ze waarschijnlijk wel vijfduizend mensen wilden vermoorden.

Hoteleigenaar was gewaarschuwd

Het hotel Taj Mahal in Mumbai was gewaarschuwd voor een dreigende terreuraanslag. Dat zei hoteleigenaar Ratan Tata, zondag in een interview met nieuwszender CNN. Het bedrijf scherpte daarom de beveiliging rond het complex aan, maar die werd kort voor de aanslagen afgezwakt.

Metaaldetectoren

Een van de maatregelen die het hotel nam, was de installatie van metaaldetectoren bij de ingang. Toch zou dat volgens Tata de aanslagen niet hebben voorkomen. ,,We hadden alles aangepakt bij de hoofdingang, maar de daders kwamen via de achterkant van het gebouw binnen.”

Café Leopold heropend

Het afgelopen week door terroristen aangevallen Café Leopold in Mumbai is zondagmiddag heropend. Eigenaar Farzad Jehani wilde snel weer open om de terroristen te tonen dat ,,wij hebben gewonnen en niet zij”. Dat zei hij volgens The Times of India bij de heropening.

Schade wordt aandenken

Het café staat vlak achter het zwaar getroffen hotel Taj Mahal. Café Leopold vertoont nog tal van littekens van de beschieting en explosies van woensdagavond. Niet alles wordt gerepareerd, volgens de eigenaar die sommige schade als aandenken niet gaat herstellen.

Te veel klanten

Op het heropende café kwamen evenwel zo veel nieuwsgierige klanten af dat het later op zondag toch maar weer zijn deuren sloot.

Reageer op dit artikel