nieuws

Toename aantal hotelgasten

Hotel

De Nederlandse hotelsector had in 2010 een goed jaar, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aantal gasten evenaarde met 19,2 miljoen het recordaantal uit 2007. Ten opzichte van het voorgaande jaar nam het aantal logees met 7,7 procent toe.

Toename aantal hotelgasten

Vergeleken met 2007 waren er in 2010 echter wel zes procent meer hotelbedden in Nederland wat resulteert in een gemiddeld lagere bezetting.

In 2008 en 2009 daalde het aantal hotelbezoekers nog als gevolg van de economische recessie; vooral zakenmensen lieten het afweten. In 2008 bedroeg de daling 3,8 procent, in 2009 was de krimp 3,5 procent.

Het totale aantal hotelovernachtingen kwam in 2010 uit op 33,7 miljoen. Ruim 7 procent meer dan in 2009. Het herstel in de hotelbranche is voor het grootste deel toe te schrijven aan het aantal niet-zakelijke overnachtingen. Dat groeide met ruim 10 procent. Het aantal zakelijke hotelovernachtingen steeg met 3,3 procent beperkt.

Het aantal buitenlandse hotelgasten steeg het afgelopen jaar met 12,5 procent. ‘Vooral het aantal gasten uit de VS nam met 20,3 procent sterk toe’, aldus het CBS. Maar daarmee werd slechts het verlies uit de voorgaande jaren weggepoetst, zoals overal het geval is.

Alleen Belgen zijn ook in de crisis steeds vaker in een Nederlands hotel blijven slapen. ‘De laatste negen jaar is het aantal hotelgasten uit België alleen maar toegenomen.’

Lagere bezetting

Hoewel het aantal gasten weer op het niveau is van 2007 blijft de bezetting van de hotels nog iets achter. Ten opzichte van 2009 is de bezetting gegroeid van 43 naar 44 procent. In 2007 was de gemiddelde bezetting echter nog 48 procent. Hiervoor zijn twee oorzaken aan te geven. Ten eerste steeg het aantal hotelovernachtingen minder snel dan het aantal hotelgasten. En ten tweede is de beschikbare capaciteit toegenomen. In 2010 waren er in hotels gemiddeld 208 duizend bedden beschikbaar. Dit is een recordaantal en ruim 6 procent meer dan in 2007.

Reageer op dit artikel