nieuws

Toerisme mikpunt bommen van ETA

Hotel

De illegale Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft zondagmiddag in twee populaire Noord-Spaanse badplaatsen bij Santander vier bommen laten ontploffen. Eerder op de dag ging een klein explosief af bij een bank in Getxo in de buurt van Bilbao. Cafés en bars deden functie als schuiladres.

Toerisme mikpunt bommen van ETA

Een vrouw raakte door een rondvliegende steen gewond. Daarnaast kreeg een zwangere vrouw een paniekaanval. Zij moest in een ziekenhuis worden opgenomen.

De ETA had 1,5 uur voor de eerste aanslag in Cantabrië de brandweer van de Baskische buurprovincie gewaarschuwd. De eerste bom ging af bij de boulevard van het belangrijke toeristencentrum Laredo. De explosie was door het hele stadje te horen en veroorzaakte een 25 meter hoge wolk van stof en rook.

Toeristen waren drie kwartier voor de ontploffing van het strand gehaald en schuilden in cafés en bars. Die hadden hun rolluiken gesloten als bescherming tegen de klap.

De tweede explosie deed zich voor in de zandduinen bij Noja, ongeveer dertig kilometer van Laredo. Vanwege het slechte weer waren ook daar weinig vakantiegangers. De melding dat de politie een bomaanslag verwachtte, zorgde er wel voor dat toeristen in allerijl probeerden de plaats te verlaten.

De derde explosie was weer bij het strand in Laredo, de vierde op een golfbaan in Noja.

De ETA liet de afgelopen jaren in Spaanse vakantieoorden al ruim honderd bommen ontploffen. De organisatie hoopte daarmee de toeristische sector economisch te treffen, maar zonder resultaat.

Reageer op dit artikel