nieuws

Tour in Valkenburg: ‘Gigantische horeca-injectie

Hotel

De Tour de France verandert het horeca-aanbod in het Limburgse Valkenburg ingrijpend. In het toeristische stadje vestigen zich op korte termijn toprestaurants. Daarnaast moet Valkenburg over vijf jaar hèt centrum voor medische toeristen zijn.

Tour in Valkenburg: ‘Gigantische horeca-injectie

Dat voorspelt burgemeester Constant Nuytens. Hij doet dit aan de vooravond van de komst van de Tour de France. Het grootste wielrenevenement ter wereld doet dinsdag Valkenburg aan. Naar verwachting zullen 300.000 toeschouwers de fietsatleten aanschouwen.

De Touraankomst staat voor Valkenburg in het teken van een economisch project. Het toeristische stadje hoopt investeerders geïnteresseerd te krijgen om de knip te trekken voor nieuwe bouwactiviteiten. Centrale rol daarin speelt de zogeheten ‘Wellness Boulevard’.

In Valkenburg moet een boulevard komen waar zich toprestaurants en duurdere winkels vestigen. Volgens Nuytens wil Valkenburg in vijf jaar tijd uitgroeien tot het eerste Europese centrum voor medische toeristen.

‘Herstellen doen de medische toeristen in speciale smart homes of luxehotels in en rond Valkenburg. In 2012 worden duizend patiënten per dag in het Geulstadje verwacht. Daarmee genereren ze 10.000 banen en een omzet van 1 miljard euro’, aldus Nuytens in De Telegraaf.

Nuytens droomt van nieuwe hotels in zijn 17.500 inwoners tellende stad. ‘Preventie, behandeling, herstel en ontspanning zullen buiten de ziekenhuizen in de hotels plaatsvinden. Dit moeten allemaal hotels van hoge klasse worden. In één keer kunnen we mondiaal op de kaart worden gezet’.

Het binnenhalen van de Tour de France kost Valkenburg 700.000 euro. Naast subsidies en sponsoring draagt de gemeente 150.000 euro bij. Veertien jaar geleden was Valkenburg ook finishplaats in de Tour. Daarnaast wordt op de Cauberg in Valkenburg jaarlijks de finishstreep getrokken voor de wielrenklassieker Amstel Gold Race.

Reageer op dit artikel