nieuws

Touroperators eisen btw-miljoenen hotels op

Hotel

Buitenlandse reisorganisaties kunnen samen voor vele miljoenen euro’s aan in ons land betaalde btw voor onder meer hotelovernachtingen terugkrijgen. Dat is mogelijk door een hiaat in de toepassing van Europese regels door Nederland.

Touroperators eisen btw-miljoenen hotels op

Belastingadviesbureau Loyens & Loeff in Amsterdam verklaart tegenover Misset Horeca in opdracht van Franse en Spaanse reisorganisaties voor vele tonnen terug te vorderen van de Nederlandse fiscus.

Uitspraak Hoge Raad

Dit voorjaar heeft de Hoge Raad beslist dat niet in Nederland gevestigde reisbureaus en touroperators (binnen en buiten de EU) recht hebben op teruggaaf van Nederlandse btw die aan hen in rekening is gebracht. Het gaat dan om btw op hotelovernachtingen, entreekaartjes voor musea en attractieparken en vervoerkosten. Btw op ontbijt-, lunch-, dinerkosten en drankjes zijn niet aftrekbaar.

Foute toepassing regels

In de Europese btw-richtlijn is voor reisbureaus een regeling opgenomen waarbij de reisagenten btw verschuldigd zijn over de marge die ze maken (verkoopprijs van een reis minus aankoopprijs van de ingekochte kostencomponenten van de reis). In dat kader hebben de reisbureaus op basis van de btw-richtlijn geen recht op aftrek van btw op de ingekochte onderdelen bij derden.

Nederland heeft echter die Europese richtlijn niet goed geïmplementeerd, waardoor de aftrek van btw niet is uitgesloten. De Hoge Raad heeft dat bevestigd. Het gevolg is dat de buitenlandse reisorganisaties geen Nederlandse btw hoeven te betalen maar wel kunnen terugkrijgen.

Grote bedragen

Volgens Rob Vermeulen van belastingadviesbureau Loyens & Loeff in Amsterdam gaat het in totaal om miljoenen aan btw-euro’s. Loyens & Loeff probeert in opdracht van Franse, Spaanse en Japanse reisagenten de btw terug te krijgen. ‘Die gevallen zijn samen goed voor een paar ton’, aldus Vermeulen.

Vermeulen denkt dat heel veel hoteliers nog niet op de hoogte zijn. ‘Ik heb al wat ondernemers gepolst en men wist van niets.’ De teruggave betreft overigens in 2009 betaalde btw, benadrukt belastingadviseur Vermeulen.

‘Voor de jaren vóór 2009 (2005 tot en met 2008) is de verwachting dat men verzoeken om teruggave gaat afwijzen’. Mogelijk zijn er door reisorganisaties echter voor die jaren wel (pro forma) verzoeken ingediend en dan is een aanvullend verzoek mogelijk. Daarover zal naar verwachting een proefprocedure worden gevoerd.

Reageer op dit artikel