nieuws

Uitzending Reporter bij Mövenpick mag

Hotel

Een uitzending van het KRO-programma Reporter met daarin beelden van het Mövenpick Hotel in Den Bosch is zondag 30 november gewoon doorgaan. Het hotel had een verbod van de gehele aflevering of in elk geval van het desbetreffende fragment geëist, maar de rechter bepaalde anders.

Uitzending Reporter bij Mövenpick mag

De uitzending van Reporter gaat over de fraude bij het Philips Pensioenfonds. De hoofdverdachten kwamen regelmatig in het Mövenpick Hotel en de politie luisterde hen daar af.

De KRO maakte opnamen op de parkeerplaats van het etablissement; acteurs speelden er de overdracht van dure horloges na. Het hotel stelde daardoor in verband te worden gebracht met malafide praktijken en daar schade van te ondervinden.

Vrijheid van meningsuiting

Volgens de rechter vallen de opnames echter onder de vrijheid van meningsuiting en nieuwsgaring. Daarop kan slechts met zeer goede reden inbreuk worden gemaakt. Daarvan is in deze zaak volgens hem geen sprake: de scène op de parkeerplaats duurt slechts 25 seconden en er is maar één shot van het hotellogo te zien. De rechtbank noemt het fragment bovendien illustratief voor het onderwerp van de uitzending en vindt dat Reporter het Mövenpick Hotel op een neutrale manier in beeld brengt.

Reageer op dit artikel