nieuws

Voedselveiligheid Belgische restaurants onvoldoende

Hotel

In België wemelt het van de smerige restaurants. Onze zuiderburen nemen het duidelijk niet zo nauw met de voedselveiligheid, constateert het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Voedselveiligheid Belgische restaurants onvoldoende

Ondanks dat ze in België een instantie hebben met een naam die niet aan duidelijkheid te wensen overlaat, lappen de horeca-ondernemers de regels dus grotendeels aan hun laars. Liefst zes van de tien restaurants heeft de zaken op het gebied van hygiëne niet op orde.

Horeca pijnpunt

‘Uit de FAVV-cijfers blijkt dat de horeca een pijnpunt blijft’, onderschrijft Het Laatste Nieuws (HLN) de teneur van de eindresultaten. ‘In andere sectoren, zoals de landbouwsector en de sector van de verwerkende industrie, blijken 9 van de 10 controles op orde.’

Pita-zaken

Van de bijna 3000 gecontroleerde restaurants, waren bijna zes op de tien niet in orde’, schrijft HLN. ‘En de pita-zaken scoren nog slechter. Van hen voldoet zeven op de tien niet aan de regels van voedselveiligheid.’ Overigens doen ook vier op de tien scholen, rusthuizen en ziekenhuizen die in België een FAVV-controle kregen niet aan de gestelde eisen.

Deuren sluiten

De krant gaat nog even verder met de cijfertjes: ‘De controles resulteerden in ruim zesduizend waarschuwingen en zevenhonderd processen-verbaal.’ Ruim 70 zaken moesten zelfs tijdelijk de deuren sluiten en de FAVV-inspecteurs namen ruim 40 ton aan levensmiddelen in beslag.

Streng

Volgens een woordvoerder zijn de controles streng: ‘Wij vragen aan de horecazaken dat ze 80 procent halen op onze checklist.’ Vooral de netheid van de etablissementen (17%) en de overschrijding van de houdbaarheidsdatum (11%) waren boosdoeners.

Reageer op dit artikel